24.11.2017 | 20:25h ► 20:53h Priština

Haradinaj: Kosovo i Mađarska imaju odlične odnose

Haradinaj: Kosovo i Mađarska imaju odlične odnose Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Prištini da Kosovo i Mađarska imaju odlične odnose koje treba i dalje unapređivati u obostranom interesu.

Haradinaj je mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija upoznao sa dostignućima Kosova u ekonomskom razvoju, vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju uslova života građana Kosova.

Haradinaj je zahvalio Mađarskoj na podršci koju pruža Kosovu, saopšteno je posle sastanka.

Tročanji je rekao da će njegova zemlja sarađivati sa Kosovom, "posebno u zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocenili da su odnosi dve zemlje odlični, a naglasili su potrebu za njihovim daljim unapređenjem u svim oblastima od zajedničkog interesa.

 

Ministarka odbrane Albanije: Uskoro vojni ataše na Kosovu

Albanija podržava transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i ubrzo će imati rezidentnog vojnog atašea na Kosovu, izjavila je danas u Prištini ministarka odbrane Albanije Oljta Džačka.

Ona je kazala da će Albanija uvek snažno podržavati Kosovo u jačanju međunarodnog subjektiviteta, podržavajući, kako je rekla, novu državu u procesima učlanjenja u međunarodne organizacije uključujući i NATO.

Albanska ministarka je kazala da bi učlanjene država regiona u Severno-atlantski savez, uključujući učlanjenje Kosova, rešilo probleme bezbednosti sa kojima se suočava region zapadnog Balkana.

Ona je odvojeno razgovarala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

Tači je izjavio kako Kosovo visoko ceni doprinos koji Albanija kao deo NATO-a, daje regionalnoj bezbednosti.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači je zahvalio albanskoj ministarki na podršci koju Vlada Albanije daje Kosovu "bilo gde u svetu".

"Kosovo i Albanija imaju veoma dobru saradnju i mi učimo iz iskustva od 105 godina albanske države", rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao i da su Bezbednosne snage Kosova tokom ovog vremena bile model profesionalizma i multietničnosti.

Izrazio je i ubeđenje da će njihova transformacija u vojsku biti izvršena u skladu sa Ustavom Kosova, međunarodnom zajednicom, kao i sa svim zajednicama na Kosovu.

Haradinaj i albanska ministraka su, kako je saopšteno, razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima i bilateralnoj saradnji Albanije i Kosova, uz poseban naglasak na odbranu i bezbednost.

"Kosovo računa na stalnu podršku albanskog iskustva u procesu učlanjenja u ovu veoma značajnu instituciju globalne bezbednosti", rekao je Haradinaj.

Naglasio je značaj saradnje Kosova i Albanije, kao i mogućnost daljeg proširenja na sve oblasti zajedničkog interesovanja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side