06.12.2018 Priština

Haradinaj: Kosovo će 14. decembra doneti suverenu odluku o transformaciji BSK

Haradinaj: Kosovo će 14. decembra doneti suverenu odluku o transformaciji BSK Foto: Beta / Armenija Zajmi Besevic
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će Kosovo 14. decembra doneti "suverenu odluku o transformaciji Bezbednosnih snaga (BSK) u Vojsku Kosova" i dodao da ta odluka "sadrži viziju i volju građana Kosova da sačuvaju i štite zapadne vrednosti".

On je na fejsbuku objavio da je stav kosovskih institucija o transformaciji BSK u telefonskom razgovoru preneo generalnom sekretarom NATO Jensu Stoltenbergu."Informisao sam generalnog sekretara Stoltenberga da je Kosovo opredeljeno za proces tranzicije BSK, što će obezbediti profesionalnu, multietničku i kredibilnu službu za građane Kosova", napisao je Haradinaj.

NATO je ranije saopštio da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg danas obavio telefonske razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem koje je upoznao sa ishodom sednice ministara spoljnih poslova NATO na Zapadnom Balkanu.

Stolterberg je u tim razgovorima naveo da bi i Srbija i Kosovo trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje.

"Sa Haradinajem sam pokrenuo pitanje o planu da se krene napred sa transformacijom Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evoluirao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti", naveo je Stoltenberg a preneo NATO.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side