02.12.2014 Beč

Han: Širenje EU tehnički nemoguće u narednih pet godina

Han: Širenje EU tehnički nemoguće u narednih pet godina Foto: Beta
Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da širenje Evropske unije u narednih pet godina iz tehničkih razloga nije moguće.

On je, na specijalnoj sednici austrijskog Bundesrata povodom petogodišnjice Lisabonskog sporazuma, podvukao da su pristupni pregovori jedan proces, da se mora preuzeti zakonodavstvo EU, delotvorno boriti protiv korupcije i postići "sukcesivno usaglasavanje" sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Han je podsetio da su pregovori sa Hrvatskom trajali osam godina, da je Turska, koja je kandidat od 1999. specijalan slučaj, zatim da od Saveta EU postoji nalog za "pregovore sa otvorenim rezultatom", kao i da su sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori tek počeli.

Istovremeno je priznao da u stanovništvu EU postoji zamor od širenja, te da je bitno da se stvore preduslovi da nova članica ne bude smatrana teretom, već jačanjem Unije.

Za to, kako je objasnio, potrebno je da se podstakne privreda zemalja kandidata, podigne blagostanje i spreči odliv kvalifikovane radne snage.

"Svaka zemlja, koja želi da postane članica, sama određuje tempo približavanja", naglasio je Han.

Susedska politika EU, prema njegovim rečima, moraće biti "preuređena" usled novog stanja na kontinentu, a glavni cilj mora biti miroljubiv suživot sa 16 susednih država.

Taj "prsten prijatelja" postao je "prsten plamena", opisao je Han situaciju u isočnom i južnom susedstvu EU.

On je pri tom podsetio na ukrajinsku krizu, napetosti sa Rusijom, kao i sukobe na Bliskom istoku i severnoj Africi.

"Tragamo za mogućnostima ukidanja sankcija protiv Rusije i želimo miroljubiv suživot. Mi smo mirovni projekat", kazao je on dodajući da se u tim odnosima mora identifikovati da li neka zemlja može postati članica EU, da li postoji izbalansiran odnos, ili se radi o susedu Evrope.

Vanrednim zasedanjem Bundesrat je obeležio petu godišnjicu Lisabonskog sporazuma, koji je nacionalnim parlamentima dao ovlašćenje sudelovanja u donošenju evropskih zakona. Odbor za EU austrijskog Bundesrata iskoristio je taj instrument već 22 puta.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side