Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom
18.10.2019 Beograd/ Brisel

Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Foto: Beta / AP
Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

"EU i zemlje članice sada treba da razjasne koliko je ozbiljna njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana", naveo je Han u nizu Tviter poruka objavljenih danas posle noćašnje višesatne rasprave vođa EU u Briselu na kojoj nije postignuta saglasnost o počinjanju pregovora sa te dve zemlje.

On se zahvalio svima koji su se noćas na sastanku na kome se raspravljala ta tema založili za to da se donese odluka od, kako je rekao, "velike strateške važnosti za EU" i koji su se borili za to da se pošalje "signal nade građanima Zapadnog Balkana".

Han je ponovio da ovo nije slavan trenutak za EU."Odbiti da se prizna dokazan napredak imaće negativne posledice, uključujući rizik destabilizacije Zapadnog Balkana sa punim uticajem na EU", napisao je on.

Han, koji u novoj Evropskoj komisiji više neće biti zadužen za proširenje već će imati resor budžeta, ; rekao je da je sada odgovornost EU da stane uz zemlje čiji građani su s pravom "do srži razočarani"  i da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ih podrži.

"EU integrcija Zapadnog Balkana jeste i ostaje važna strateška politika u našem zajedničkom interesu", napisao je on.

Han je dodao da želi da "bude jasan" da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se sa pravom nadale u pozitivan ishod.

"One su ispunile šta su obećale. EU je ta koja nije ostvarila obećano zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije ne samo na Zapadnom Balkanu nego i šire", napisao je Han.

Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju je u Tviter poruci na svom nalogu takođe izrazila razočaranje što je Savet EU propustio još jednu šansu da pokaže da je proširenje važno i da Unija održava obećanja i rekla da je "kredibilitet EU uništen". Ona je napisala da je još jednom Francuska uzela EU kao taoca i da ne razume i nastavlja da podriva interese Unije na Balkanu.

"Francuska igra prljavu političku igru i plašim se da ćemo svi platiti cenu. To je nedopustivo", napisala je Fajon.

Francuska je najsnažniji protivnik otvaranja pregovora u ovom trenutku i traži reformu procesa proširenja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side