18.09.2018 | 14:00h ► 14:37h Beograd

Han: Nisam zadovoljan slobodom medija na Zapadnom Balkanu

Han: Nisam zadovoljan slobodom medija na Zapadnom Balkanu Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski
Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da nije zadovoljan slobodom medija u regionu Zapadnog Balkana.

U intervjuu za Dojče vele tokom medijske konferencije u Skoplju, Han je rekao da vidi "neki fokus" u promenama u stanju medija u regionu, ali da bi voleo da "to ide mnogo brže, stabilnije i obimnije".

"U tom smislu, važno je da se jednom godišnje sastajemo u regionu i diskutujemo o različitim pitanjima. Smatram da je bilo dobro to što smo razgovarali s predstavnicima medija i čuli sa kojim problemima i ograničenjima se suočavaju. Takođe, čuli smo novinare i njihova iskustva, i oni su mogli da izraze svoju zabrinutost i kritike", rekao je Han.

 

EU jača podršku medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu

EU je povećala podršku slobodi i razvoju medija na Zapadnom Balkanu a fokus je na odgovornosti medija, finansiranju, izgradnji kapaciteta, regionalnoj saradnji i mladim novinarima, potvrdila je EU danas u Skoplju na konferenciji "Dani medija: EU-Zapadni Balkan".

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je na dvodnevenoj konferenciji koja se završava danas da je zaštita osnovnih prava, kao što je sloboda medija, od ključnog značaja za napredak regiona na putu ka EU.

Han je kazao, kako je saopštila Evorpska komisija, da je nova strategija EU za Zapadni Balkan unela novu dinamiku u EU integracije regiona ali da se ne vidi veći napredak u oblasti slobode medija.

"Kako bi podstakli napredak na tom planu, ove godine je akcenat Dana medija na obrazovanju i obuci mladih novinara i unapređenju medijske pismenosti, podsticanju pomirenja i podršku nezavisnosti, zaštiti i ekonomskoj održivosti na medijskoj sceni", istakao je Han. 

Sloboda medija je, kako se ističe, jedan od osnovnih principa EU i deo je političkih kriterijuma za ulazak u EU. 

Komisija je saopštila da je EU ojačala podršku nezavisnim medijima u regionu i povećala pomoć mladim novinarima kroz regionalne inicijative.

Cilj tih inicijativa je da se olakša obrazovanje, omogući profesionalna obuka medijskih operatera i unapredi medijska i digitalna pismenost mladih.

Pored toga, novi programi će ohrabriti razmenu u regionu i sa EU, izgradnju kapaciteta za sprečavanje pretnji i napada na novinare, ojačati sudsku ekspertizu i podstaći održive modele finansiranja medija.

Za period 2014-2020. EU je razvila dugoročni, strateški pristup podrške slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

Među regionalnim programima u toj oblasti koji su u toku je program obuke radi unapređenja kvaliteta i profesionalizma novinarstva u vrednosti od dva miliona evra koji, kako se očekuje, treba da bude potpisan pre kraja godine.

Drugi program se odnosi na jačanje sudske ekspertize i sprovodi se u partnerstvu sa Savetom Evrope a vrednost mu je 2,5 miliona evra.

Još 1,5 miliona evra predviđeno je za program izgradnje poverenja u medije koji se sprovodi u partnertstvu sa Uneskom a sa 1,2 miliona EU će pomoći izgradnju kapaciteta novinarskih organizacija.

Takođe se direktnim grantom Evropskoj fondaciji za demokratiju od četiri miliona evra podržavaju ciljani mediji a tu je i program tehničke pomoći od 1,5 miliona za javne medijske servise na Zapadnom Balkanu.

 

Han: Vučić i Tači svesni ograničenja ideje o razmeni tertorija

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, svesni ograničenja ideje o promeni granica.

U intervjuu za Dojče vele Han je rekao da je još rano da se priča o tome kakav je stav Evropske komisije o razmeni teritorija i da treba prepustiti pregovaranje Vučiću i Tačiju.

"Oni su potpuno svesni ograničenja koje ta ideja donosi, nakon što je izašla u javnost – ne samo u smislu njihovih građana, već i međunarodne zajednice", rekao je on.

Han je dodao da su svi rekli da svako bilateralno rešenje mora da doprinese stabilnosti u regionu, a ne suprotno.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side