17.04.2018 | 17:18h ► 18:23h Brisel

Mogerini: Uverena sam da će Beograd i Priština normalizovati odnose

Mogerini: Uverena sam da će Beograd i Priština normalizovati odnose Foto: Beta, AP
Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas izrazila uverenje da će Beograd i Priština postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa i da su vođstva i narod na obe strane svesni da je čas da se krene ka tome.

Evropska komisija je takvu obavezu naglasila u današnjem izveštaju o reformama na Zapadnom Balkanu i u delu o Srbiji i u delu o Kosovu, ukazala je Mogerini na konferenciji za novinare u Strazburu.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje agencije Beta da li će EU, budući da se u danas predstavljenom izveštaju EK o Srbiji normalizacija veza s Prištinom postavlja kao ključni uslov za napredak ka članstvu u EU, sada uložiti veći napor i podstrek Prištini da posle pet godina istinski krene u formiranje ključnog elementa dijaloga, a to je Zajednica srpskih opština(ZSO).

"Čak i ako se stalno pojavljuju teškoće i zategnutosti, sada upravo zbog izgleda da se ostvari napredak i postigne sporazum, ja snažno verujem da su sadašnja rukovodstva na obe strane i narod svesni toga da je čas da se krene napred odlučno, uz kompromise, imajući u vidu bolju situaciju i za Prištinu i za Beograd", kazala je Mogerini.

"Vi ste to spomenuli u pitanju, a to je da se u Prištini posle dugog, previše dugog vremena, krenulo s izradom statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, a ja sam na tome insistirala stalno u Prištini, kao i u Beogradu, a i Briselu. Mislim da je dobra vest što se s tim krenulo i ja ću ohrabriti da se na tome radi odlučno, uz dobre rezultate", navela je.

Mogerini je rekla da "kao što je navedeno u današnjem izveštaju (EK), ima drugih stvari koje Beograd treba da sprovede u okviru sporazuma koji su potpisani".

"Snažno sam uverena, a možda sam ja ta koja u to najviše veruje, da sporazum o normalizaciji odnosa može biti postignut, što znači da se već sklopljeni dogovori moraju primeniti", dodala je Federika Mogerini.

 

Han i Mogerini: Zemlje Zapadnog Balkana moguće članice budućeg drugog kruga EU

Zemlje Zapadnog Balkana bi mogle ući u Evropsku uniju kao deo "drugog kruga" članstva jer se EU mora iznutra preustrojiti i ojačati da bi delotvorno funkcionisala sa preko trideset članica, stavili su danas do znanja čelnici Evropske komisije Johanes Han i Federika Mogerini.

Federika Mogerini je podvukla da "ne bila iznenađena ako bismo došli do 'Evrope u dve brzine' s jednim krugom jezgra članica Unije i drugim krugom budućih članica" dodajući da "možda neke uđu i u prvi krug".

Mogreni i Han su predstavljajući izveštaj Evropske komisije o napretku evropskih reformi na Zapadnom Balkanu, u Strazburu, dodali da je to "uporedan proces"  s jedne strane reforme i temeljite političke, demokratske i ekonomske promene u zemljama Zapadnog Balkana, a istovremeno unutrašnje preuređenje Unije.

Time su odgovorili na pitanje agencije Beta da li to znači da će kandidati sa Zapadnog Balkana ući u buduću "Evropu u dve brzine", kako je danas u Evropskom parlamentu nagovestio francuski predsednik Emanuel Makron, naglasivši da Unija ne može s ovakvim ustrojstvom i sistemom odlučivanja delovati sa 32 člana.

"Mi moramo videti kako možemo pospešiti našu efikasnost funkcionisanja, što je u našem interesu, kad u članstvu bude preko 30 zemalja", rekao je Han.

On je rekao da je EK upravo zato i članicama EU predložila područja i politike gde se odluke mogu donositi "kvalifikovanom većinom", a ne samo jednoglasnim odlučivanjem, tako da se "delotvorno može brže ići napred".

Visoka predstavnica Mogerini je dodala da je francuski predsednik Makron upravo pokrenuo raspravu o budućnosti EU i da "nove članice žele da uđu, a to je uvek dug proces".

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side