17.04.2018 | 17:18h ► 18:23h Brisel

Mogerini: Uverena sam da će Beograd i Priština normalizovati odnose

Mogerini: Uverena sam da će Beograd i Priština normalizovati odnose Foto: Beta, AP
Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas izrazila uverenje da će Beograd i Priština postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa i da su vođstva i narod na obe strane svesni da je čas da se krene ka tome.

Evropska komisija je takvu obavezu naglasila u današnjem izveštaju o reformama na Zapadnom Balkanu i u delu o Srbiji i u delu o Kosovu, ukazala je Mogerini na konferenciji za novinare u Strazburu.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje agencije Beta da li će EU, budući da se u danas predstavljenom izveštaju EK o Srbiji normalizacija veza s Prištinom postavlja kao ključni uslov za napredak ka članstvu u EU, sada uložiti veći napor i podstrek Prištini da posle pet godina istinski krene u formiranje ključnog elementa dijaloga, a to je Zajednica srpskih opština(ZSO).

"Čak i ako se stalno pojavljuju teškoće i zategnutosti, sada upravo zbog izgleda da se ostvari napredak i postigne sporazum, ja snažno verujem da su sadašnja rukovodstva na obe strane i narod svesni toga da je čas da se krene napred odlučno, uz kompromise, imajući u vidu bolju situaciju i za Prištinu i za Beograd", kazala je Mogerini.

"Vi ste to spomenuli u pitanju, a to je da se u Prištini posle dugog, previše dugog vremena, krenulo s izradom statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, a ja sam na tome insistirala stalno u Prištini, kao i u Beogradu, a i Briselu. Mislim da je dobra vest što se s tim krenulo i ja ću ohrabriti da se na tome radi odlučno, uz dobre rezultate", navela je.

Mogerini je rekla da "kao što je navedeno u današnjem izveštaju (EK), ima drugih stvari koje Beograd treba da sprovede u okviru sporazuma koji su potpisani".

"Snažno sam uverena, a možda sam ja ta koja u to najviše veruje, da sporazum o normalizaciji odnosa može biti postignut, što znači da se već sklopljeni dogovori moraju primeniti", dodala je Federika Mogerini.

 

Han i Mogerini: Zemlje Zapadnog Balkana moguće članice budućeg drugog kruga EU

Zemlje Zapadnog Balkana bi mogle ući u Evropsku uniju kao deo "drugog kruga" članstva jer se EU mora iznutra preustrojiti i ojačati da bi delotvorno funkcionisala sa preko trideset članica, stavili su danas do znanja čelnici Evropske komisije Johanes Han i Federika Mogerini.

Federika Mogerini je podvukla da "ne bila iznenađena ako bismo došli do 'Evrope u dve brzine' s jednim krugom jezgra članica Unije i drugim krugom budućih članica" dodajući da "možda neke uđu i u prvi krug".

Mogreni i Han su predstavljajući izveštaj Evropske komisije o napretku evropskih reformi na Zapadnom Balkanu, u Strazburu, dodali da je to "uporedan proces"  s jedne strane reforme i temeljite političke, demokratske i ekonomske promene u zemljama Zapadnog Balkana, a istovremeno unutrašnje preuređenje Unije.

Time su odgovorili na pitanje agencije Beta da li to znači da će kandidati sa Zapadnog Balkana ući u buduću "Evropu u dve brzine", kako je danas u Evropskom parlamentu nagovestio francuski predsednik Emanuel Makron, naglasivši da Unija ne može s ovakvim ustrojstvom i sistemom odlučivanja delovati sa 32 člana.

"Mi moramo videti kako možemo pospešiti našu efikasnost funkcionisanja, što je u našem interesu, kad u članstvu bude preko 30 zemalja", rekao je Han.

On je rekao da je EK upravo zato i članicama EU predložila područja i politike gde se odluke mogu donositi "kvalifikovanom većinom", a ne samo jednoglasnim odlučivanjem, tako da se "delotvorno može brže ići napred".

Visoka predstavnica Mogerini je dodala da je francuski predsednik Makron upravo pokrenuo raspravu o budućnosti EU i da "nove članice žele da uđu, a to je uvek dug proces".

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da SAD čvrsto veruju da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu neophodna saradnja i istakao zanačaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do tog cilja.

 • Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga

  Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, prenosi list Politika u izdanju od petka.

 • Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta

  Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

 • Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side