Han: EU ne može i neće da uvozi granične sporove
07.02.2018 | 15:40h ► 19:48h Beograd

Han: EU ne može i neće da uvozi granične sporove

Han: EU ne može i neće da uvozi granične sporove Foto: Beta / Milan Obradović
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i da Evropska unija ne može i neće da uvozi bilateralne sporove.

"Srbija mora da reši i primeni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, a mi smo tu da pomognemo kao i u rešavanju drugih graničnih pitanja sa drugim susedima", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da to treba videti kao priliku "jer nerešeni granični problemi nisu dobri ni za jednu zemlju i zato na to treba gledati kao na nešto pozitvino".

Han je zahvalio Vučiću "na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog" o Kosovu jer se to ne tiče samo budućnosti Srbije već bezbednosti i mira u celom regionu u kojem Srbija ima možda najznačajniju ulogu.

Han je rekao da Srbija ima realnu perspektivu u EU i da zemlju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava.

"Srbiju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava, ali ne samo na papiru, već da se životni uslovi građana u Srbiji poboljšaju", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Han je došao u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan kojom je predviđeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članic EU.

 

Srbija može pogurati region ka EU

Evropski komesar je rekao da Srbija kao jedan od lidera u evrointegracijama Zapadnog Balkana može da pomogne u napretku celog regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Han je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je u interesu Srbije da sve zemlje regiona idu napred.

"Srbija je trenutno jedna od predvodnica koje mogu poslužiti kao primer... Važno je da neko gura region unutar regiona", rekao je Han.

U juče objavljenoj Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan navodi se da su Crna Gora i Srbije najdalje odmakle u evrointegracijama od zemalja regiona.

Han je rekao da su evrointegracije "regata a ne konvoj", što znači da će zemlje regiona ulaziti u EU prema zaslugama u sprovedenim reformama.

Evropski komesar je rekao da u regionu postoji mnogo neiskorišćenog potencijala i da je potrebno povećati saradnju i ekonomsku razmenu u regionu.

 

Svi delovi Zapadnog Balkana imaju evropsku perpsektivu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da svi delovi Zapadnog Balkana imaju perspektivu koja je izražena u strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, i koja treba da stvori pozitivan pritisak na sve političare u regionu kako bi radiili na perspektivi u interesu svojih građana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Han je rekao da pozitivni rezultati dijaloga Beogarda i Prištine treba da budu u interesu i Kosova i Srbije, a to je evropska perspektiva.

On je dodao da je uveren u to ali da se ne bi trebalo obavezivati na precizne datume, jer je uvek reč o kvalitetu, a ne brzini i najvažnije je rešenje koje će doneti mir i stabilnost.

 

Evrointegracije treba da budu nacionalni projekat Srbije

Komesar Han izjavio je danas u Beogradu da su za ulazak Srbije u Evropsku unije potrebni napori svih koji su posvećeni evropskoj budućnosti.

Han je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je potrebno da evrointegracije postanu nacionalni projekat kako bi različiti delovi drušva to prihvatili.

Parlament, vlada, opozicija, civilno društvo, mediji, svi treba da odigraju svoju ulogu u evropskim integracijama, rekao je Han.

 

Srbija ima realnu perspektivu u EU

Han je rekao danas da Srbija ima realnu perspektivu u Evropskoj uniji i jedinstvenu priliku da iskoristi Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Han je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je Srbije Strategijom "prvi put dobila indikativni vremenski okvir kako može da iskoristiti priliku".

On je rekao da juče Evropska komisija usvojila Strategiju i da to što je on došao dan posle pokazuje posvećenost EU.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

Vučić: Pred Srbijom najteži zadaci na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da analizira Strategiju proširenja Evropske unije (EU), ali da je potpuno jasno da su pred Srbijom najteži zadaci.

Posle sastanka s evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao "planinskimlancem prepreka ka članstvu u EU".

"I nije reč o tome kako ćete da se zovete... već je pitanje mnogo krupnije, mnogo hiljada kvadratnih kilometara, a još važnije je tu pitanje ljudi koji žive na Kosovu i kako će njihov status biti regulisan", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju došlo vreme da donosi odluke, "da plati neke cene iz prošlosti".

On je, takođe, kao važno pitanje naveo i regulisanje granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

"Mi smo u Sarajevu imali svoje ideje, onda su nam sa Bošnjačke strane iznete druge ideje, mi smo prihvatili te ideje, sačekali ih sa papairom, oni su rekli: 'E sad nećemo ono što hoćemo'... Granicu sa Hrvatskom, najbolje da ne komentarišem ništa", rekao je Vučić.

On je rekao da razume da EU posmatra čitav region Zapadnog Balkana na jedinstven način u smislu prostora, ali da će zemlje postajati članice prema svojim zaslugama i da bi neko mogao i da se hvali što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao zemlje koje su najbliže članstvu, ali da ono što je ostalo da se uradi predstavlja najteže zadatke.

Predsednik je rekao da Srbiju prema EU privlače vrednosti i bolji ekonomski položaj za građane, ali i to što je Unija najuspešniji mirovni projekat posle Drugog svetskog rata, koji je, prema njegovim rečima potreban prostoru Zapadnog Balkana.

On je dodao da 2025. godina "ne znači nikakve garancije", ali da "znači građanima kao podstrek da znaju da su urađene neke bitne stvari".

 

Na Plenkovićevom mestu ne bih govorio o ratnoj odšteti

Predsednik Vučić izjavio je da je "iznenađen i zaprepašćen" izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom predstojeće Vučićeve posete Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašćen temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu da kažem je da sam na njegovom mestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da Hrvatska ne samo da ne može da dobije ništa, već može mnogo da izgubi. To bih mogao da potkrepim hiljadama raznovrsnih i teških argumenata", rekao je Vučić.

Nakon susreta sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da u posetu Hrvatskoj ide u "dobroj veri" i da u delegaciji Srbije na put idu stručnjaci koji žele da rešavaju i pitanja iz prošlosti, ali da pre svega razgovaraju o budućnosti.

"Video sam da su predvideli i neke demonstracije i proteste, ali ja se ne plašim toga. Moj je posao da radim za Srbiju i građane i želim da verujem da će i druga strana konstruktivno da pristupi", rekao je Vučić.

On je rekao da je interes Srbije da ima dobre i prijateljske odnose sa drugim zemljama jer samo tako može da napreduje.

 

Han o Vučićevom moratorijumu na prošlost

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je danas da šestomesečni moratorijum na teme iz prošlosti koji u odnosima sa Hrvatskom predlaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "ceni kao doprinos".

"Naročito u ovom regionu nisu potrebni samo političari već državnici, potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prećutati neko pitanje da biste napredovali i upravo to cenim kao doprinos", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je dodao da je za početak potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusedske odnose jer je reč o dve važne zemlje u regionu.

 

Vučić: Građani će odlučivati o teškim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pred Srbijom "planina prepreka" na putu ka EU o kojima će morati da odlučuju građani.

Posle sastanka s evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao "planinskim lancem prepreka ka članstvu u EU".

"Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest", naveo je on.

Predsednik Srbije je rekao da je došlo vreme da se "donose odluke, plate cene iz prošlosti i rešavaju pitanja koja decenijama niko nije rešavao".

Vučić je rekao da će se o tim važnim pitanjima izjašnjavati građani i da će vlada poštovati njihovu odluku.

"Građani će morati da kažu kako vide budućnost ove naše lepe zemlje. Da li vide budućnost Srbije u Evropi, a za to moramo da platimo određenu cenu, koja nije mala ili mislimo da ovako možemo da nastavimo i da budemo na evropskom repu", rekao je Vučić.

Govoreći o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Vučić je dodao da rešenje ne može biti takvo da jedna strana izgubi sve, a druga ne izgubi ništa.

"Takvog rešenja neće biti. Takvo rešenje nema ko ni da predloži. To mora da bude rezultat kompromisa... da bi i jedni i drugi mogli ponovo da budu zadovoljni", kazao je on.

 

Han: Ulazak u EU da postane nacionalni cilj

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da je 2025. godina indikativan datum, ali ambiciozan i ostvarljiv rok za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Han je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da dalji napredak zavisi od Srbije i brzine kojom Beograd ostvari već poznate uslove za članstvo u EU.

Dodao je da ulazak u EU treba da bude nacionalni cilj koji će ujediniti sve delove društva.

"Naša pažnja prema Srbiji ostaće ista u narednom periodu", rekao je Han i dodao da će Beograd do kraja meseca posetiti i predsednik Evropske komisije Žan-Klod-Junker.

U Vladi su potpisana dva sporazuma - Finansijski sporazum o sektorsko-budžetskoj podršci za integrisano upravljanje granicom i Ugovor o donaciji između EU i Srbije za pomoć u rešavanju migrantske krize (MADAD 2).

Sporazume su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henovevom Ruis Kalaverom.

Han je došao u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan kojom je predviđeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članica EU.

 

Han: Suviše rano reći kako će se materijalizovati normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Komesar za evropsku susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da je trenutno suviše rano reći kako će se materijalizovati pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine.

Han je posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić ocenio da je dijalog Beograda i Prištine težak i dodao da ne želi da prejudicira kakav će biti njegov rezultat.

"Suviše je rano reći kako će se normalizacija odnosa materijalizovati ali je važno da to bude pravno-obavezujući sporazum", kazao je Han na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prethodno su direktorka Evropske komisije za Zapadni Balkan i ministri rada i evropskih integracija, Zoran Đorđević i Jadranka Joksimović, potpisali dva sporazuma kojima je EU sa 44 miliona evra podržala Srbiju u boljem upravljanju granicama i migracijama.

Navodeći da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, premijerka Ana Brnabić ocenila je da su danas potpisani sporazumi o sektorskoj budžetskoj podršci "još jedan dobar pokazatelj našeg partnerstva sa EU".

"Posle objavljivanja strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan, razumeli smo na čemu je fokus i šta treba da uradimo da bi iskoristili šansu pred nama", kazala je premijerka.

Ona je dodala da sektorska budžetska podrška EU pomaže Srbiji da tehnički završi neke stvari kao i da se slični projekti odnose na reformu javne uprave i obrazovanja.

Podsećajući da je EU najveći donator Srbiji jer je od 2007. godine dala više od dve milijarde evra bespovratne pomoći, evropski komesar Johanes Han ocenio je da se danas potpisanim sporazumima nastavlja put evropske perspektive Srbije.

"Danas smo potpisali dva važna ugovora, od kojih jedan, vrednosti 28 miliona evra, značajno doprinosi ostvarivanju poglavlja 23 i 24, koji se tiču ljudskih prava i vladavine prava", kazao je Han.

Po njegovim rečima, drugi sporazum, vredan 16 miliona evra, tiče se pomoći Srbiji kada je reč o boljem upravljanju migracijama.

"Moramo pomoći zemljama koje su bile pogođene neviđenim migrantskim talasom. Ovaj sporazum deo je većeg projekta vrednog 77 miliona evra", kazao je Han.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da je Srbija na osnovu danas potpisanih sporazuma, dobila bespovratna sredstva od EU.

"Ta sredstva idu direktno u budžetski sistem što je izraz velikog poverenja koje EU ima u Srbiju kao zemlju kandidata", kazala je ministarka.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Han: Srbija ima realnu perspektivu u EU, ali mora da reši bilateralne sporove

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je danas u Beogradu da svi delovi Zapadnog Balkana imaju perspektivu koja je izražena u strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan i da Srbija kao jedan od lidera u evrointegracijama Zapadnog Balkana može da pomogne u napretku celog regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Han je rekao, na zajedničkim konferencijama za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i da Evropska unija ne može i neće da uvozi bilateralne sporove.

"Srbija mora da reši i primeni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, a mi smo tu da pomognemo kao i u rešavanju drugih graničnih pitanja sa drugim susedima", poručio je danas Han srpskom državnom vrhu.

On je dodao da to treba videti kao priliku "jer nerešeni granični problemi nisu dobri ni za jednu zemlju i zato na to treba gledati kao na nešto pozitivno".

Među glavnim porukama EU koje je Han doneo u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije za Zapadni Balkan kojom je predviđeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članica EU, bilo je nastavak sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava, rešavanje bilateralnih sporova sa susedima i dobrosusedska saradnja.

Han je zahvalio Vučiću "na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog" o Kosovu jer se to ne tiče samo budućnosti Srbije već bezbednosti i mira u celom regionu u kojem Srbija ima možda najznačajniju ulogu.

Han je rekao da je trenutno suviše rano reći kako će se materijalizovati pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine, dodajući da je dijalog Beograda i Prištine težak i da ne želi da prejudicira kakav će biti njegov rezultat.

"Suviše je rano reći kako će se normalizacija odnosa materijalizovati ali je važno da to bude pravno-obavezujući sporazum", kazao je Han na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Evropski komesar za proširenje je rekao da Srbija ima realnu perspektivu u EU i da zemlju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava.

"Srbiju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava, ali ne samo na papiru, već da se životni uslovi građana u Srbiji poboljšaju", rekao je Han.

Kako je naveo, Srbija je trenutno jedna od predvodnica na evropskom putu koje mogu poslužiti kao primer zemljama regiona koje imaju zajednički cilj, a to je članstvo u EU.

U juče objavljenoj Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan navodi se da su Crna Gora i Srbija najdalje odmakle u evrointegracijama od zemalja regiona.

Han je rekao da su evrointegracije "regata a ne konvoj", što znači da će zemlje regiona ulaziti u EU prema zaslugama u sprovedenim reformama.

Evropski komesar je rekao da u regionu postoji mnogo neiskorišćenog potencijala i da je potrebno povećati saradnju i ekonomsku razmenu.

On je rekao da pozitivni rezultati dijaloga Beogarda i Prištine treba da budu u interesu i Kosova i Srbije, a to je evropska perspektiva.

Govoreći o indikativnom datumu za ulaz u EU, rekao je da se ne bi trebalo obavezivati na precizne datume, jer je uvek reč o kvalitetu, a ne o brzini, kao i da je najvažnije rešenje koje će doneti mir i stabilnost.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, ocenio je da predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o šestomesečnom moratorijumu na teme iz prošlosti "kao doprinos".

"Naročito u ovom regionu nisu potrebni samo političari već državnici, potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prećutati neko pitanje da biste napredovali i upravo to cenim kao doprinos", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je dodao da je za početak potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusedske odnose jer je reč o dve važne zemlje u regionu.

Han je došao u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan kojom je predviđeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članica EU.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 7.02.2018, 17:41h Zivica

  EU nece da uvozi probleme. Odlicno, onda neka oni rese problem Kosova, jer oni su ga i napravili u saradnji sa Amerikancima. Da je EU bila dosledna politici koju je zastupala kao u slucaju Katalonije, problem Kosova ne bi postojao. I Srbija bi imala cist put u EU. Ovako Srbija da resava probleme koje su oni napravili. I jos nam to postavljaju kao uslov.

Pročitajte i...
 • Intervju Aleksandar Kavčić: Ljudi u Srbiji su izgubili volju da se bore Intervju Aleksandar Kavčić: Ljudi u Srbiji su izgubili volju da se bore

  Jasno je da su nam birači poručili da ne treba samo da rušimo vlast već i da treba da znamo šta ćemo sa državom i društvom dan posle.

 • Tri pacijenta umrla u Novom Pazaru, troje na respiratorima Tri pacijenta umrla u Novom Pazaru, troje na respiratorima

  Tokom prethodna 24 sata od posledica infekcije koronavirusom u Novom Pazaru umrle su tri osobe, a još troje se trenutno nalazi na respiratorima, izjavio je danas koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek.

 • Novi Pazar: Tri pitanja bez odgovora Novi Pazar: Tri pitanja bez odgovora

  Kako je moguće da je juče u Srbiji od posledica kovida-19 ukupno preminulo četvoro, od koji je troje bilo iz Novog Pazara, zašto je u novopazarskoj bolnici bilo došlo do ukrštanja crvenih i zelenih zona i zašto je prethodni direktor bolnice Meho Mahmutović na lečenju u Beogradu, pitanja su na konferenciji za novinare na koje danas nisu mogli da odgovore koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek i njegov kolega Slobodan Milisavljević.

 • Jeremić: Da se napravi širi opozicioni front bez onih koji su izašli na izbore Jeremić: Da se napravi širi opozicioni front bez onih koji su izašli na izbore

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je za promenu vlasti neophodan širi opozicioni front od postojećeg, a da bi opozicija trebalo da se "pogleda u ogledalo" i "prizna sebi gde je grešila" i da u "ovoj formi" ne može da dobije dovoljno podrške za promene u zemlji.

 • Vesić: Privreda Beograda ne sme da stane, apeli zasad dovoljni Vesić: Privreda Beograda ne sme da stane, apeli zasad dovoljni

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da Beograd znači 40 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) zemlje i da se Grad, u dogovoru sa vlasnicima trgovinskih lanaca, tržnih centara, restorana i kafića, trudi da nađe način da oni nastave da rade, uz poštovanje svih mera.

 • Kraljevčanka na privremenom radu u novopazarskoj Kovid bolnici Kraljevčanka na privremenom radu u novopazarskoj Kovid bolnici

  Ukoliko se građani budu pridržavali mera, a mi, lekari, svoj posao uradimo kako treba, savladaćemo virus i izaći iz ove situacije, ocenila je danas anesteziolog iz Kraljeva Tanja Petrović, koja je sa kolegama došla u pomoć novopazarskim kolegama.

 • NIN: Direktor VBA odobravao ispred banke kredite Krušiku NIN: Direktor VBA odobravao ispred banke kredite Krušiku

  U Tužilaštvu za organizovani kriminal rekli su za nedeljnik NIN da su usmeno komunicirali sa predstavnicima VBA i BIA i da je zbog pandemije došlo do zastoja, a da očekuju da će u narednih desetak dana dobiti izveštaje na njihov zahtev poslat pre sedam meseci da se ispita poslovanje Krušika sa privatnim preuzećima, piše u ovom broju ovog nedeljnika.

 • Infektolog: Proslava izborne pobede primer neodgovornosti Infektolog: Proslava izborne pobede primer neodgovornosti

  Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju vanrednog stanja, labavu i ranjivu ravnotežu uspostavljenu strogim restriktivnim merama, narušila masovna okupljanja na fudbalskim i teniskim terenima, klubovima, splavovima, svadbama.

 • Ljajić: Dve osobe iz Sjenice preminule zbog nesporazuma Ljajić: Dve osobe iz Sjenice preminule zbog nesporazuma

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić je o epidemiološkoj situaciji u Novom Pazaru rekao danas da je ohrabrujuće što se sve veći broj ljudi javlja u kovid ambulantu na preglede, što ranije nije bio slučaj.

 • Biber: Pobeda Vučića - uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju Biber: Pobeda Vučića - uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju

  Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je da apsolutna pobeda predsednika države i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side