09.08.2017 Njujork

Gutereš: Oživeti dijalog Beograda i Prištine

Gutereš: Oživeti dijalog Beograda i Prištine Foto: Beta, AP
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvao je obe strane da ožive taj proces.

U Izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u navedenom periodu nije bilo dovoljno napretka u primeni postignutih sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i integraciju pravosuđa.

Izveštaj će biti razmatran na zasedanju Saveta bezbednosti UN 16. avgusta.

Gutereš navodi da je razmatrani period obeležio ograničen napredak u dijalogu Beograda i Prištine, dodajući da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini bila domaćin neformalnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Dodaje se da su se Vučić i Tači tom prilikom saglasili da je potrebno zapošeti novu fazu dijaloga i istakli da što hitnije treba primti postignute sporazume.

Gutereš ;je ocenio da su početak perioda obuhvaćenog izveštajem obeležila zapaljiva retorika i incidenti i pozvao je lidere na Kosovu i regionu da se uzdrže od izjava koje raspiruju tenzije i nesuglasice.

On je ohrabrio nove vlade u Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažuju kako bi se nerešena pitanja rešila u pozitivnoj atmosferi.

Generalni sekretar UN pohvalio je napore kosovskih institucija i međunarodnih posmatrača uperenih u cilju uspešnog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

U izveštaju se dodaje da su izbori na Kosovu 11. jula održani u bez većih incidenta i neregularnosti, ali da su do izražaja došli već postojeći problemi vezani za birački spisak, zastrašivanje birača i punog učešća birača van Kosova.

Posmatrači su saopštili posle izbora da je glasanje proteklo generalno mirno na teritoriji celog Kosova, a kosovski predsednik je pozdravio izveštaj i naveo da on dokazuje da su izbori bili fer, demokratski i u skladu s međunarodnim standardima.

Navodi se da je u periodu obuhvačenim izveštajem došlo do promene političkog pejsaža na severu Kosova, kao i da je registrovana politička partija Građanska inicijativa srpska lista, koja ima podršku vlasti u Beogradu.

Pohvaljeni su napori kosovskih zvaničnika na konsolidaciji vladanine prava, posebno u oblastima zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaštitu ranjivih društvenih grupa i kulturnog nasleđa.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side