13.02.2018 Beograd

Profesori i istraživači traže postupak protiv mentora doktorata Malog

Profesori i istraživači traže postupak protiv mentora doktorata Malog Foto: Beta/Beoinfo
Grupa profesora i istraživača pozvala je danas Etičku komisiju Univerziteta u Beogradu da pokrene postupak protiv mentora osporene disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog i članova Komisije pred kojom je Mali na Fakultetu organizacionih nauka (FON) branio rad.

Ta grupa zahteva da Etička komisija pokrene postupke protiv mentora i profesora FON-a Ondreja Jaška i Slađane Barjaktarević-Rakočević i profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Đuričina.

Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije". Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.

"Mi, profesori i istraživači, sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima u naučnom i pedagoškom radu, osećamo profesionalnu i moralnu obavezu da iskažemo svoje mišljenje i utvrdimo eventualne plagijate u doktorskoj disertaciji kandidata Siniše Malog. Nakon tri i po godine čekanja na odluku nadležnih smatramo da je to naša dužnost", navodi se u zahtevu objavljenom na sajtu doktori.org.

Na sajtu se navodi i da "nečinjenjem, izbegavanjem profesorske odgovornosti i odugovlačenjem postupka za ocenu plagijata u doktorskoj disertaciji kandidata Siniše Malog, UB i FON direktno krše osnovna načela MAGNA KARTE, nastavljaju da urušavaju akademski kodeks i stvaraju negativnu sliku Srbije u međunarodnoj naučnoj zajednici".

U zahtevu se traži i da se kandidatu Siniši Malom ne dodeli titula doktora nauka i da se ne izvrši njegova promocija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Zahtev na sajtu potpisali su akedemici Dušan Teodorović, Bogdan Šolaja, Đorđe Šijački, profesor i autor teksta na sajtu Peščanik u kojem se prvi put osporava doktorat Siniše Malog, Raša Karapandža, bivša ministarka za telekomunikacije i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i drugi.

Do sada su ukupno zahtev potpisale 33 osobe.

U izveštaju na sajtu Peščanika navodi se da je više od trećine rečenica u doktoratu Malog prepisano "od reči do reči" iz necitiranih izvora, a da se na više od 30 stranica nalazi tekst koji je potpuno ili natpolovično prepisan iz tuđih naučnih radova, doktorskih disertacija ili internet prezentacija istraživačkih izveštaja.

Na sajtu se navodi i da "plagijat Siniše Malog" nije jedini takav slučaj i da je originalnost više doktorata dovedena u pitanje, a da grupa veruje da je problem još rasprostranjeniji.

"Krećemo od ovog konkretnog slučaja jer je gospodin Siniša Mali svoju doktorsku tezu odbranio na našem najvećem i najznačajnijem univerzitetu. Ovaj izveštaj nema nikakve veze sa politikom, već je napisan zbog brige za položaj i ugled Univerziteta u Beogradu, kao i zbog zalaganja za poštovanje akedemskog kodeksa i etike u naučnom radu", navodi se na sajtu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.02.2018, 00:32h Слободан

    Верујемо да ће у борби за очување угледа Универзитета у Београду бити истакнут и случај доскорашњег члана Етичког одбора и још увек актуелног декана Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду Ђорђа Јанаћковића који је на предавању о плагијатима, одржаном новембра месеца прошле године, у универзитетској библиотеци ''Светозар Марковић'', сврстан у ''ТОП 10'' плагијата. Треба напоменути да се ради о више најтежих облика неакадемског понашања (плагирање , кривотворење, фалсификовање резултата) у докторату, монографији и уџбенику поменутог декана, као и у докторској дисертацији где се као ментор појављује декан.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side