08.07.2019 Beograd

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnica žali se da ih proganja predavač na FMK

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnica žali se da ih proganja predavač na FMK
Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se danas javnosti pismom u kojem su navele da ih predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama.

"Iako za to nije postojao 'poseban povod' - nije bilo ličnog ili javnog sukoba među nama - Ćirjaković je u različitim trenucima tokom prethodne tri godine targetirao svaku od nas vređajući nam dostojanstvo seksističkim uvredama, diskreditovanjem našeg rada i sposobnosti, često na rodnoj osnovi, i to na društvenim mrežama, u tekstovima koje je objavljivao na svom blogu, u medijima za koje piše i tokom nastupa u televizijskim emisijama", navodi se u pismu.

Pismo su potpisale novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filizofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

One su navele da je Ćirjaković nastojao da sazna informacije iz njihovih privatnih života da bi ih objavljivao u "zlonamernoj interpretaciji" a da je nekima slao i neželjene imejl poruke, da je pozivao autore emisija u kojima su gostovale sa savetima da im otkažu gostovanje, kao i da je na društvenim mrežama pravio njihove lažne profile.

"I dan-danas, na svom blogu i (nedavno deaktiviranom) Tviter nalogu objavljuje naše fotografije stavljajući ih u podsmešljiv ili uvredljiv kontekst, organizujući onlajn hajke na nas. Pojavljivao se na događajima na kojima smo javno nastupale i pokušavao da isprovocira našu reakciju", navode one i dodaju da Ćirjaković često koristi ad hominem argumente koji su "ponižavajući i ispod svakog pristojnog nivoa polemike".

"Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je obavešteno o pojedinim ispadima Zorana Ćirjakovića, ali nikada nije reagovalo. ;Ćirjaković, ponavljamo, nikada nije imao nikakav privatni ili poslovni sukob ni sa jednom od nas. Neke među nama poznaju ga vrlo površno, a neke ga nisu srele nikada u životu", navele su one.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.07.2019, 17:21h Je l' to fakultet gde je predavač i...

    "Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim" ...- Je l' to onaj fakultet na kojem (nešto) predaje i "prof.dr" Miroslav Lazanski?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side