10.04.2019 Beograd

Gruhonjić: Suđenja do "sudnjeg dana" - šibicarski potezi da se izvrda pravda

Gruhonjić: Suđenja do "sudnjeg dana" - šibicarski potezi da se izvrda pravda Foto: PrtScn
Odlaganja suđenja bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, kao i nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću su "šibicarski potezi da se izvrda pravda", kaže novinar Dinko Gruhonjić.

On je u Danu uživo ocenio da je plan da se s tim suđenjima odugovlači dok "građani ne zaborave na njih".

Odlaganja suđenja bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, kao i nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću su "šibicarski potezi da se izvrda pravda", kaže novinar Dinko Gruhonjić. On je u Danu uživo ocenio da je plan da se ta suđenja oduže dok "građani ne zaborave na njih".

"Posebno je zanimljiv izgovor Simonovića, ciničan, da zbog štrajka pošte nije dobio poziv, iako je novinar portala Žig info Milan Jovanović uredno primio poziv od te iste pošte...To su sve šibicarski potezi u pokušaju da se izvrda pravda", rekao je Gruhonjić.

Suđenje protiv njih dvojice, kako kaže, za državu poput naše u kojoj smo se odvikli od toga da nasilnici budu kažnjeni, je iskorak unapred.

"Ali ja ne sumnjam u to da će se ta suđenja odugovlačiti do sudnjeg dana, a taj sudnji dan je dok građani ne zaborave", kazao je Gruhonjić, koji je programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Komentarišući sudski proces, on je rekao da su mnoge sudije pod velikim pritiscima izvršne vlasti.

"Ne volim da generalizujem, jer kao što ne volim da čujem da su svi novinari lažovi, tako ne volim da kažem da su sve sudije pod pritiskom vlasti. Ja znam sudije koje su profesionalci, i koje nisu korumpirane. Ova dva slučaja, zanimljivo je da se nešto uopšte desilo, jer režim Aleksandra Vučića do sada nije dao svoje ljudi po svaku cenu", kazao je Gruhonjić.

On je naglasio da je to "posledica protesta" koji se u gradovima Srbije održavaju već četiri meseca.

"Protesti su vrsta pritiska, oni su otvorili pukotine u ovom autoritarnom režimu. A sa druge strane, videćemo kako će to izgledati u pravosuđu i tokom sudskih procesa", rekao je gost N1.

Prema njegovim rečima, nelagodno je biti sudija u takvim okolnostima, ali to, dodaje, ne može biti izgovor da ne sudite po pravdi.

Vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović nije kriv za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 7. oktobra 2007. godine u tom gradu, odlučio je Apelacioni sud u Novom Sadu.

Davidović je 30. oktobra prošle godine osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora zbog tog dela. Sud je oslobodio krivice i Nedeljka Pešića koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 meseci.

Gruhonjić kaže da je to suđenje trajalo 11 godina.

"A druga stvar - šaljete poruku javnosti da je nasilje neonacista u Srbiji dozvoljeno, i da nije problem ukoliko se organizujete, da na nekom skupu kamenujete kolonu ljudi...Ako se nastavi sa nekažnjavanjem, možemo očekivati i gore stvari", rekao je Gruhonjić.

Slučaj Ćuruvija: Pomak s mrtve tačke

Komentarišući presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Gruhonjić kaže da se može reći da je to "pomak s mrtve tačke" koji smo čekali 20 godina.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side