Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu, usmereni smo na ekonomski razvoj regiona
22.09.2020 | 16:03h ► 16:34h Beograd

Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu, usmereni smo na ekonomski razvoj regiona

Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu, usmereni smo na ekonomski razvoj regiona Foto : Beta/MILOS MISKOV
Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da su SAD ozbiljne u nameri da ispune obećanja prema Beogradu i Prištini i da ih pretvore u nova radna mesta.

"Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo rečima nego da se usmerimo na ekonomski razvoj u korist naroda", rekao je Grenel novinarima.

Posle sastanka predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, i delegacije vlade SAD koju predvodi izvršni direktor američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boler, Grenel je kazao da je "simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu".

"Mnogo je obećanja dato narodu Srbije tokom godina, nadam se da nas držite za reč, ne samo za sporazum od 4. septembra u Beloj kući, nego i za prethodna tri sporazuma (o autoputu, železnici, i aviosabraćaju)", naveo je Grenel.

Brnabić i Boler su posle sastanka potpisali zajedničku izjavu i simbolično otvorili kancelariju DFC u Beogradu.

Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa, naveo je da je šef Bele kuće "rešen da dođe u Beograd".

"Izrazio je želju da dođe, ali nemam datum. Vučić je predsedniku Trampu ponudio veliku viziju o tome šta može da očekuje od dolaska u Beograd", dodao je Grenel.

On je kazao da je saradnja Srbije i SAD "posledica činjenice da je Tramp verovao da region može imati koristi od ekonomske saradnje".

Naveo je da Vučić "nije samo dobar pregovarač, nego neko ko je iskren u tome šta može, a šta ne može da učini".

"Znam da će biti još razlika u budućnosti, mi ne tražimo da se Srbija uvek slaže sa SAD, ali sam uvek tražio da se posvetimo dijalogu i da se rastanemo kao prijatelji, posvećeni budućem dijalogu", dodao je američki diplomata.

Ocenio je da će "simbolika i političke teme naći svoj put", ali da će se "političke borbe smanjiti kada ljudi budu imali dobro plaćene poslove".

"Zaista se radujemo budućoj saradnji. Hvala predsedniku Vučiću što se složio sa izgradnjom graničnog prelaza Merdare. SAD su insisitirale da se taj prelaz koristi u najvećoj meri", rekao je Grenel.

Boler je na konferenciji za novinare rekao da vašingtonski sporazum "nije samo istorijski" nego znak da region "neće ostati zarobljen u prošlosti već da će gledati u budućnost".

"Verujemo u snagu regiona, otvaranje kancelarije DFC nije simbolično, ona će ostati tu, stalnog je karaktera i pokazuje našu zainteresovanost za ekonomski razvoj regiona", kazao je Boler.

Dodao je da su se lideri Srbije i Kosova "opredelili za poslove i stvaranje radnih mesta, a ne za linije razdvajanja iz prošlosti".

Boler je kazao da je DFC "odvojila milione dolara za projekte koji se sada procenjuju" i da je tehnički tim već nekoliko dana u Beogradu, gde su njegovi članovi imali desetine sastanaka s predstavnicima privatnog sektora u Srbiji.

"Ono što je jako značajno u vezi s političkom dinamikom je potpuno nov i snažan odnos Srbije i SAD", naveo je Boler.

Dodao je da je u američkoj delegaciji šest agencija, koje predstavljaju čitavu ekonomiju SAD.

Grenel je dodao da je to "najveća delegacija iz SAD koja je ikada došla u Srbiju".

Direktor beogradske kancelarije DFC Džon Jovanović, koji se predstavio kao "ponosni Amerikanac srpskog porekla", rekao je da će zadatak te razvojne agencije biti ekonomski napredak Zapadnog Balkana i jačanje prijateljstva država regiona i SAD.

"Želimo da Zapadni Balkan više ne bude region iz kojeg mladi odlaze, već region u koji se vraćaju zbog američkih investicija", kazao je Jovanović.

On je ocenio da je "brzina kojom su SAD i DFC bile posvećene otvaranju kancelarije u Beogradu bila neverovatna" i dodao da će DFC raditi "u bliskom partnesrtvu sa Evropskom razvojnom bankom".

"Taj posao počinje danas", dodao je Jovanović.

Ranije danas, članovi američke delegacije su se u Ambasadi SAD u Beogradu sastali s predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova.

Grenel je posle tog sastanka rekao da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

Delegacija vlade SAD je došla u Beograd radi sprovođenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Beloj kući različite verzije dokumenta "Ekonomska normalizacija" koje se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, železničke veze između Niša i Prištine, obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side