Grb Kraljevine Srbije sa grifonima ponovo na zgradi Glavne železničke stanice
11.02.2020 Beograd

Grb Kraljevine Srbije sa grifonima ponovo na zgradi Glavne železničke stanice

Grb Kraljevine Srbije sa grifonima ponovo na zgradi Glavne železničke stanice Foto: Beta
Na fasadu zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu danas je vraćen grb Kraljevine Srbije s grifonima, uklonjen s tog objekta 1945. godine.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture je saopštio da je na zgradu, koja se trenutno rekonstruiše, nakon 75 godina vraćena kompozicija dva grifona koji drže kartušu u kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije sa krunom na vrhu.

Ugovorom o izgradnji "Beograda na vodi", predviđeno je da kompanija koja realizuje taj projekat posle ulaganja u renoviranja, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, među kojima su Bristol, zgrada Pošte, Geozavod, glavna zgrada Železničke stanice i grupa zgrada u četvrti Savamala.

Prema ranijim najava predstavnika gradskih vlasti, nekadašnja Železnička stanica biće pretvorena u objekat namenjen kulturi.

Zgrada Glavne železničke stanice u Beogradu podignuta je 1884. godine, neposredno po uspostavljanju prve železničke veze u Srbiji i zbog svoje kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti 1983. godine proglašena je za spomenik kulture.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side