Gradskoj upravi predati potpisi Zrenjaninaca prikupljeni u akciji 'Da smradovi odu'
17.09.2020 Zrenjanin

Gradskoj upravi predati potpisi Zrenjaninaca prikupljeni u akciji 'Da smradovi odu'

Gradskoj upravi predati potpisi Zrenjaninaca prikupljeni u akciji 'Da smradovi odu' Foto: Pixabay
Potpisi Zrenjaninaca na četiri zahteva formulisana tokom akcije nazvane "Da smradovi odu", danas su uručeni gradskim vlastima.

Jedan od osnivača Udruženja građana "STOP kafileriji", Aleksandar Popović, izjavio je prilikom predaje 12.000 potpisa na peticiji "Da Zrenjanin diše", da to udruženje ima cilj da građani nisu "normalno žive".

"Građanski preokret" je Gradskoj upravi Zrenjanina danas predao potpise koji su stigli elektronskim putem, pridružujući ih potpisima prikupljenim na protestnom skupu 21. avgusta.

Prvi zahtev se odnosi na "smrad iz česmi i slavina", odnosno vodu iz gradskog vodovoda. Traži se rasvetljavanje svih detalja propalog posla u vezi s postorojenjem za prečišćavanje vode i jasno utvrđivanje lica odgovornih za taj višegodišnji fijasko.

Drugi zahtev je da se trajno zabrani rad lokalne kafilerije koja već godinama širi nesnosan smrad i zagađuje vazduh.

Treći zahtev je da se zabrane radovi na izgradnji kineske fabrike automobilskih guma "Linglong" jer se "izvode na osnovu protivzakonito dobijenih građevinskih dozvola, bez procene uticaja na životnu sredinu".

Četvrti zahtev je odlazak "figurativnih smradova": da zaposleni u stručnim službama državne uprave i lokalne samouprave "prestanu da rade po političkom diktatu vladajuće stranke i da se okrenu savesnom postupanju, u skladu sa zakonom i javnim interesima".

"Sada smo krunisali celu ovu priču - protesti, peticija, pisanja mejlova i molbi svim mogućim institucijama u državi i šire, i uspeli smo: danas je divan dan, a i vazduh je čist", rekao je Popović iz Udruženja "STOP kafileriji".

Podsetio je da je gradsko Odeljenje inspekcije sredinom avgusta izdalo rešenje o privremenoj zabrani rada kafilerije.

Tokom prepodneva predstavnici udruženja "Stop Kafileriji" sastali su se s čelnicima Grada, koji su im predstavili aktivnosti i planove za rešavanje tog višegodišnjeg problema.

"Moj lični utisak jeste da su oni zaista iskreni u nameri da na osnovu i naše inicijative to završe na korist svih građana", rekao je novinarima Popović.

Aktivisti "Stop kafileriji" su zbog smrada iz kafilerije "Prekon" organizovali u više navrata protestne vožnje sa stotinama vozila.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine za "preradu otpadaka i ostataka" i proizvodnju "mesno-koštanog brašna" i "tehničke masti". Od 2006. godine zove se "Prekon", a od 2010. godine je u vlasništvu novosadske kompanije "Matijević".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side