Gradonačelnik: Do 2025. godine 25 odsto zelenih površina u urbanom delu Beograda
05.11.2019 Beograd

Gradonačelnik: Do 2025. godine 25 odsto zelenih površina u urbanom delu Beograda

Gradonačelnik: Do 2025. godine 25 odsto zelenih površina u urbanom delu Beograda Foto: print screen
Beograd je usvojio Plan generalne regulacije, sistem zelenih površina, kojim je predviđeno da sadašnjih 15 odsto površina pod zelenilom u urbanom delu grada bude povećano na 25 odsto, saopštio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je na konferenciji na novinare pozvao međunarodne organizacije da se uključe u akciju "Drvo za Beograd".

"Cilj nam je da izazovemo što veći broj društveno odgovornih kompanija i međunarodnih organizacija, koje će da se uključe u akciju i da zasadimo što više drveća u Beogradu", rekao je gradonačelnik.

On je istakao i da je ta inicijativa pokrenuta sa Nemačkom međunarodnom organizacijom za saradnju GIZ koja će 22. novembra zasaditi 163 stabla u parku Ušće.

"Ovo nije jedina akcija sa GIZ-om, u prethodnom periodu smo radili obuku direktora i domara u školama na temu energetske efikasnosti. GIZ je takođe obezbedio da 3.125 objekata ima energetske pasoše", kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao i da Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" prosečno godišnje zasadi oko 4.000 stabala i oko 70.000 drvorednih sadnica.

"Sporazumom o pridruživanju EU obavezali smo se da ćemo do 2030. godine smanjiti emisiju ugljendioksida za 40 odsto", podsetio je Radojičić.

Direktor GIZ-a Gerhard Zipel istakao je da je ta organizacija poslednjih godina uspela da doprinese smanjenju emisije ugljendioksida za 35 miliona tona na godišnjem nivou.

"Svi projekti u Srbiji su finansirani od strane Savezne vlade Nemačke, uz pomoć Vlade Srbije i nadam se da će se i druge kompanije i organizacije pridružiti ovim projektima", rekao je Zipel.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja