Gradonačelnik Dečana zatražio da kosovska policija zameni Kfor
17.08.2020 Priština

Gradonačelnik Dečana zatražio da kosovska policija zameni Kfor

Gradonačelnik Dečana zatražio da kosovska policija zameni Kfor Foto: Pixabay.com
Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj pedložio je u pismu najvišim zvaničnicima Kosova 15 mera za rešenje problema izgradnje puta Dečane - Plav, u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

Predložio je i da Kfor, koji trenutno obezbeđuje manastir Visoki Dečani, zameni Policija Kosova.

"Opštini Dečane je učinjeno mnogo nepravdi koje su i nesreće za ovaj grad i onemogućavaju odvijanje normalnog života, što je i u suprotnosti i sa razvojnim konceptom građana ove opštine i njihovog blagostanja", poručio je Ramosaj na početku pisma.

Kao prvo, Ramosaj ističe da bi opštini trebalo da bude dozvoljeno da izgradi put dužine pet kilometara u zaštićenoj zoni, kao i put kod Gušavca (izvora mineralne vode) dužine od tri kilometara.

Zatražio je od insititucija na centralnom nivou da se dečijem odmaralištu u Dečanima dodeli 18 hektara zemljišta, da se da u vlasništvo kompleks Ferijalnog saveza, kao i kompleks vila kompanije Napredak iz Đakovice površine od 1,7 hektara.

Zahtevao je i podršku izgradnji omladinskog centra, kompleksa kulturne baštine i turističkog sela, izgradnju šetališta pored reke Dečani koja prolazi kroz zaštićenu zonu, kao i šetališta od gimnazije "Braća Frašeri" do rampe iznad manastira.

Među zahtevima je i završetak infrastrukturnih radova u selu Bele i Plaće "uz podršku odgovarajućeg budžeta", prenos vlasništva na opštinu nad vilama iznad "Kozniera", Ski centra na planini Beleg, uz podršku iz budžeta.

Ramosaj je ujedno zatražio izmenu i dopunu Zakona o Nacionalnom parku i njegovo usklađivanje sa interesima opštine i građana, kao i elektrifikaciju planina Dečana, uz pomoć budžeta Kosova.

Na kraju je Ramosaj obavestio predsednika Kosova, predsednicu parlamenta i premijera Kosova da će put Dečani - Plav biti izgrađen na bilo koji način.Ramosaj je danas zatražio od premijera Hotija rešenje za novonastalu situaciju, i uz upozorenje da će put "svakako biti izgrađen", poručio mu da "država mora da reši katastrofu koju je stvorila u Dečanima".

Odlukom kosovskog premijera Avdulaha Hotija u subotu su obustavljeni radovi na putu Dečani - Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side