20.04.2019 Čačak

Gradonačelnik Čačka se izvinio novinarima zbog incidenta sa obezbeđenjem u Skupštini

Gradonačelnik Čačka se izvinio novinarima zbog incidenta sa obezbeđenjem u Skupštini Foto: prtscr ytb
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, iz Srpske napredne stranke, izvinio se danas novinarima zbog incidenta koji se dogodio u petak u holu lokalne Skupštine, kada je skupštinsko obezbeđenje pokušalo da zabrani novinarima i opozcionim odbornicima da uđu u hol skupštinske zgrade u kome su opozcioni odbornici najvili konferenciju za novinare.

Todorović je rekao na konferenciji za novinare da su se juče u zgradi gradske uprave dogodile "nemile scene" i da obezebeđenje nije imalo ovlašćenje da sprečava novinare da uđu u Skupštinu, da im on nije izdao takva uputstva i ukoliko se pokaže da je to uradio neko drugi iz lokalne uprave on biti sankcionisan.

"Jutos smo imali sastanke sa ljudima koji su na javnom pozivu dobili da obavljaju posao obezbeđenja i oni mogu i ne smeju da dozvole nikakve vanpravne radnje, nasilno upadanje u institucije Čačka, ali ne smeju da se tako ophode prema novinarima ili bilo kome", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima i opozicioni odbornici imali su pravo da uđu u hol Skupštine i da obezbeđenj ni njih nije trebalo da sprečava u tome, ali da ti odobornici nisu imali pravo da "upadnu" u salu Gradskog veća jer postoji protokol o njenom korišćenju i potrebno je da se ona unapred traži.

"Izražavam nezadovoljstvo upadom pojedinih odbornika Dveri i Nove Srbije i jednog odbornika Grupe građana Za napredniji Čačak koji u su bahato upali u salu Gradskog veća. Postoji način da se legitimno traži sala Gradskog veća i uvek smo svima izlazili u susret", rekao je Todorović.

On je pozvao opozicione odbornike, koji bojkotuju rad lokalne Skupštine, da se vrate na skupštinske sednice, ističući da je Skupština mesto za političku debatu.

Todorović je dodao da svih 18 opozicionih odbornika Dveri "ipak naplaćuju" dnevnice za pripremne sednice Skupštine, na kojima ne učestvuju što je ocenio kao "licemerno".

Obezbeđenje u Skupštini Čačka pokušalo je juče da zabrani opozicionim odbornicima Dveri, Nove Srbije i Grupe građana "Za napredniji Čačak" da uđu u hol zgrade Skupštine, ističući da imaju naređenje da ne mogu da ih puste.

Na pitanje šefova odborničkih grupa ko im je izdao takvo naređenje i da li imaju pisani dokument o tome, radnici obezbeđenja su rekli da imaju usmeno naređenje od pretpostavljenog.

Obezbeđenje je sprečavalo i novinare, koje su opozicione odborničke grupe pozvale na konferenciju za novinare da uđu u Skupštinu, a one koji su došli ranije pokušali su da izbace.

Nakon rasprave i manjeg verbalnog incidenta između odbornika i obezbeđenja, odbornici su uspeli da uđu u salu Gradskog veća i održe konferenciju za novinare, na kojoj su izneli da je kompletno rukovodstvo Grada odsutno u toku radnog vremena i da su evidentirali sve službenike iz javnih preduzeća, koji juče nisu bili na poslu i da će tražiti informacije zašto su odsutni.

Šefovi odborničkih grupa Dveri, Nove Srbije i Grupe građana osudli su pokušaj zabrane ulaska odbornicima i novinarima u zgradu Skupštine ističući da je ona "gradska kuća" koja mora biti otvorena za sve građane.

Todorović, koji je član Predsendištva Srpske napredne stranke (SNS) rekao je da je iz Čačaka na miting "Budućnost Srbije" u Beogradu otišlo 1.561 Čačanin sa 32 autobusa i da je "ponosan što je i on bio sendvičar".

Prema njegovm rečima na miting su svi Čačani otišli doborovoljno,"slobodnom voljom", ističući da nije bilo prisile da zaposleni u javnim preduzećima idu na miting i da su oni u petak uzeli slobodan dan ili izlaznicu iz javnih preduzeća, republičkih i gradskih.

"Ja sam radio pre podne, završio sam svoje obaveze i onda sa porodicom, kumovima i prijateljima dostojanstveno otišao u Beograd na skup", rekao je Todorović ističući da Gradska uprava "nije trpela" i da sve službe normalno radile.

On je osudio izjavu lidera Dveri Boška Obradovića koji je rekao da SNS svoje članove "pakuje u vagone na miting" čim je prema Todorovićevim rečima uvredio Čačane koji su prisustvovali mitingu.

"Niti smo stoka, niti nas ko pakuje u vagone, slobodno, nasmejani i raposloženi sa pesmom smo otišli na miting u Beograd", rekao je Todorović.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side