Građanski front: Krivične prijave protiv Trivana zbog zagađenja vazduha
21.02.2020 Beograd

Građanski front: Krivične prijave protiv Trivana zbog zagađenja vazduha

Građanski front: Krivične prijave protiv Trivana zbog zagađenja vazduha Foto: Beta / Ministarstvo zastite zivorne sredine
Građanski front saopštio je danas da će podneti dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana zbog nepreduzimanja mera zaštite životne sredine i povreda prava na informisanje o stanju životne sredine.

"Smatramo da je ministar Trivan odgovoran zato što nije preduzeo mere iz nadležnosti svog ministarstva, a bio je u obavezi da to uradi, što je za posledicu imalo zagađenje životne sredine, odnosno zagađenje vazduha velikog obima u više gradova i opština u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Naveli su da je Trivan uskratio pravovremene i potpune informacije o visini aerozagađenja, opasnostima i rizicima po zdravlje građana Srbije, te davao neistinite podatke o uzrocima, razmerama i uticaju aerozagađenja i potrebi zaštite zdravlja stanovništva, odnosno potrebi preduzimanja hitnih mera.

"Obe krivične prijave detaljno opisuju ozbiljnost problema zagađenja vazduha zbog kog su naši gradovi danima bili na vrhu liste najzagađenijih u svetu. U njima iznosimo i detaljne dokaze ne samo da je ovakva reakcija izostala, već i da je ministar svesno obmanjivao javnost i skrivao prave dimenzije problema", dodaje se u saopštenju.

Srbija je prva u Evropi po štetnosti posledica zagađenja, najviše zagađenog vazduha, i deveta u svetu, rezultat je opsežnog istraživanja Globalnog saveza za zdravlje i zagađenja (GAHP).

Prevremeno u Srbiji godišnje umre 175 ljudi na 100.000 stanovnika usled nekog zagađenja kome je izloženo u svom okruženju, navodi se u tom istraživanju.

Građanski front je savez političkih pokreta i inicijativa koji čine pokreti Ne davimo Beograd, Lokalni front iz Kraljeva, Inicijativa za Požegu, Lokalni front Valjevo, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula i Bez straha Apatin.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side