Građanske inicijative upozorile Evropski parlament da dolazak Euronews-a u Srbiju krši zakon
16.08.2019 Beograd

Građanske inicijative upozorile Evropski parlament da dolazak Euronews-a u Srbiju krši zakon

Građanske inicijative upozorile Evropski parlament da dolazak Euronews-a u Srbiju krši zakon
Udruženje građana "Građanske inicijative" saopštilo je danas da je upozorilo novoizabrane članove Evropskog parlamenta da ulazak kanal "Euronews" na srpsko medijsko tržište predstavlja nesumnjivo kršenje zakone Srbije koji regulišu tu oblast.

To udruženje istaklo je da takođe predstavlja i odustajanje od strateškog opredeljenja Srbije predstavljenog u dve verzije medijske strategije koje podrazumeva povlačenje države iz vlasničke strukture medija i pozvalo sve relevantne aktere da zaustave taj proces ili apeluju na njegovo zaustavljanje u skladu sa svojim ingerencijama.

U saopštenju Građanske inicijative navodi se da će dugogodišnja borba nezavisnih novinara, kao i domaće i međunarodne medijske scene da se zaustavi kontrola medija u Srbiji, biti značajno ugrožena najavom otvaranja "Euronews" u Srbiji na taj način.

"Kako je Telekom Srbija u vlasništvu Srbije, a 'Euronews' trećinu svojih godišnjih prihoda dobija iz budžeta Evropske unije, ovaj proceš je izuzetno važan, kako za građane Srbije, tako i za građane EU", navodi se u saopštenju Građanske inicijative.

Građanske inicijative ocenile su da, uprkos izjavama zvaničnika Vlade da je neophodna primena postojećih zakona, kao i unapređenje zakonodavstva u oblasti medija definisano u novom nacrtu medijske strategije, potez Telekoma Srbija, koji je u državnom vlasništvu, ukazuje na tendencije Vlade Srbije da pojača uticaj i kontrolu u medijskoj sferi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side