Građani uvereni da je korupcija u porastu
14.09.2012 | 15:22h ► 15:48h Beograd

Građani uvereni da je korupcija u porastu

Građani uvereni da je korupcija u porastu Tanjug
Gotovo polovina građana Srbije smatra da se nivo korupcije povećava, dok njih 35 odsto poznaje nekog ko je dao mito u poslednja tri meseca, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Istraživanje koje je UNDP sproveo u saradnji s agencijom Medijum Galup pokazalo je da 48 odsto građana smatra da se nivo korupcije povećao, dok 35 odsto veruje da je ostao isti kao i godinu dana ranije.

Čak 14 odsto građana Srbije je navelo da su davali mito u poklonima ili u novcu, od kojih je 60 odsto kazalo da je davala mito lekarima.

Istraživanje je pokazalo da između 80 i 90 odsto građana veruje da političari imaju koristi od korupcije, a da policija i vlada treba da imaju vodeću ulogu u borbi protiv te pojave, kao i da su kazne najdelotvorije sredstvo za njeno suzbijanje.

Istraživanje je sprovedeno u junu na uzorku od 600 ispitanika iz Srbije koji imaju više od 18 godina.

Vučić: Neće biti zaštićenih

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nova vlast ima političku volju da se obračuna sa korupcijom i da u toj borbi neće biti zaštićenih niti onih koji su iznad zakona, bez obzira na političku pripadnost.

Na predstavljanju izveštaja o istraživanju javnog mnjenja u korupciji Vučić je rekao da je borba protiv korupcije uslov za opstanak države i društva.

"Postoji politička volja i nulta tolerancija prema korupciji i ne sme da bude onih koji su iznad zakona, bez obzira na svoju političku pripadnost", rekao je Vučić.

Kako je naveo, nova vlast ne sme da dozvoli da se borba protiv korupcije svede samo na hapšenja, a da se zanemari broj onih koji su stvarno osuđeni zbog korupcije.

"Ne sme da nam se dogodi da imamo 1.000 pritvorenih, a tri presude", rekao je Vučić i dodao da je zato važno da tužilaštvo izgradi črvstu optužnicu na osnovu koje će sudovi doneti presudu.

Vučić je ocenio da Srbija nema dovoljno razvijene mehanizme za borbu protiv korupcije i da je zatražio pomoć Ujedinjenih nacija.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side