Građani u Pirotu protestovali protiv mini hidrocentrala na Staroj planini
22.03.2019 Pirot

Građani u Pirotu protestovali protiv mini hidrocentrala na Staroj planini

Građani u Pirotu protestovali protiv mini hidrocentrala na Staroj planini Foto: prtscr ytb
Građani Pirota protestovali su danas ispred zgrade lokalnog parlamenta u tom gradu, gde se održavala sednica skupštine, zahtevajući od tamošnjih vlasti da se zaustavi gradnja mini hidrocentrala na području Pirota i parka prirode Stara planina, kao i da se sve takve potencijalne lokacije izbrišu iz Prostornog plana.

Protestovali su Piroćanci okupljeni oko Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine", "Saveza mesnih zajednica Stare planine" i Udruženja "Temska".

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Temska i član "Saveza mesnih zajedica Stare planine" Tomislav Pančić rekao je medijima da su njihove poruke jasne a to je "da se odmah zaustavi ludilo na Staroj planini i zaustavi gradnja mini hidrocentrala".

"Nije nikakva farsa kad kažemo da reke nećemo dati nikom. Tražićemo da razgovaramo sa čelnicima lokalne samouprave a o tome će govoriti i odbornici u sali Gradske skupštine. Nadam se da su svi oni za očuvanje reka za pokolenja koja dolaze", rekao je Pančić.

Jedan od aktivista Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović kazao je da su se građani okupili i da predaju zahtev da se sazove sednica Gradske skupštine sa jedinom tačkom dnevnog reda - a to je brisanje malih hidrocentrala iz Prostornog plana grada Pirota.

"Tražimo da se obratimo odbornicima u skupštinskoj sali i da nam gradonačelnik kaže kakva je sudbina reka Stare planine i da nam stave na uvid sva dokumenta koja se odnose na izgradnju malih derivacionih hidroelekrana. Hoćemo da vidimo sve ugovore. Nije tačno da lokalna samouprava nema ingerencija oko davanja dozvola za gradnju. Tražimo da se pokrene procedura za zabranu gradnje mini hidrocentrala čija izgradnja, na svu sreću, nije počela", rekao je Jovanović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je podsetio da je gradnja mini hidrocentrala bio državni projekat, da je država pozivala na njihovu izgradnju i da je Stara planina zaštićeno prirodno područje.

"Podsećam da su to bile potencijalne mini hidrocentrale. Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda i Elektoprivreda u svakom trenutku su mogli da kažu da se na određenim lokacijama ne gradi hidocentrala. Više puta sam apelovao, a juče sam poslao i zvanično pismo ministru Goranu Trivanu, da ako je on protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima to pretoči u zakonsko rešenje. Mi niti dajemo uslove ni dozvole za njihovu gradnju a oni protestuju protiv nas", rekao je Vasić.

On je najavio da će biti rađen Prostorni plan Pirota i da će lokalne vlasti od svih relevantnih institucija tražiti stratešku procenu uticaja na zaštitu životne sredine.

"Plan će imati javnu raspravu. Ako je opšte mišljenje da u tom Planu nema hidrocentrala, neće ih biti. I ranije smo poštovali to zakonsko rešenje", rekao Vasić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side