Goran Svilanović o datumu: Građani će odahnuti, lopovima se bliži kraj
25.06.2013 Beograd

Goran Svilanović o datumu: Građani će odahnuti, lopovima se bliži kraj

Goran Svilanović o datumu: Građani će odahnuti, lopovima se bliži kraj Foto: Beta
Ekonomska i finansijska kriza, uz teško nasleđe 1990-ih, pokazuje krhkost tranzicione demokratije. U našem okruženju stalno se smenjuju borba za napredak i zaostajanje. Prosečan društveni bruto proizvod u regionu iznosi samo 38 odsto od EU proseka, smatra Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

On u autorskom tekstu za Danas kaže da je u pitanju zastrašujuća brojka.

“Ona znači da se jaz između Srbije i EU stalno produbljuje. Zato se povećava i potencijal za frustrcije, proteste, nestabilnost. To nije u interesu Srbije”, piše Svilanović.

Prema njegovim rečima, početak pregovora o ulasku Srbije u EU, kao i početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, koji je s njim povezan, izuzetno su bitni jer oni donose konkretne mogućnosti da se ekonomsko zaostajanje smanji.

“Ključni su pregovori. Od onog trenutka kada pregovori počnu, EU prestaje da bude politička parola i postaje svakodnevica državne administracije. Proces pridruživanja EU postaje proces reformisanja zemlje. Na početku pregovora otvaramo poglavlja 23 i 24, koja se odnose na funkcionisanje pravne države i borbu protiv korupcije. Građani Srbije će konačno odahnuti. Evropska unija će tog trenutka postati najbolji saveznik građanima koji su se nagledali lopovluka i osećaju se nemoćnim da dignu glas protiv tzv. političke elite. Dve bivše jugoslovenske republike postale su članice EU, Slovenija i, evo ovih dana, Hrvatska. Dva njihova bivša premijera su osuđena zbog korupcije. To je direktan rezultat savezništva sa EU. Početak pregovora sa EU znači početak kraja za lopove, koji su sami sebe nazvali ‘tranzicionim dobitnicima’”, kaže on.

Svilanović ističe da će, politički, napredak ka EU dovesti Srbiju u priliku da jača savezništava na širem evropskom prostoru, i omogućiti joj da zbog svoga geostrateškog položaja ostane bitna karika između severa i juga Evrope, evropskog zapada i evropskog istoka.

“Strategija Jugoistočna Evropa 2020, koju priprema Savet za regionalnu saradnju, naš je doprinos prevladavanju ekonomske krize u regionu. Osnovni cilj Strategije JIE 2020 je povećanje zaposlenosti. Bez toga nema poboljšanja uslova života građana. Vraćamo u fokus regionalne saradnje konkurentnost i razvoj, naravno, uz pridruživanje EU.

Najvažniji ciljevi do 2020. godine su: porast stope zaposlenosti za 12 odsto, porast međusobne trgovine u regionu za 230 odsto, porast BDP sa sadašnjih 38 odsto na 46 odsto od proseka EU. Cilj nam je i povećanje ukupnog priliva stranih direktnih ulaganja u region za 120 odsto i, konačno, 300.000 više visoko obrazovanih mladih ljudi. Naravno sa ozbiljnom šansom da se zaposle. Da bismo to postigli, mora da se unapredi proizvodnja, trgovina, investicije, obrazovanje i naše domaće vlade moraju da budu znatno efikasnije nego što je to danas slučaj, moraju da budu nekorumpirane. Početak pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji učiniće ove ciljeve dostižnim”, zaključuje Svilanović. 

izvor: Danas
Ostavi komentar (5) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 26.06.2013, 10:32h коста (1)

  Тако то изгледа када прича онај који никад није упослио ма и једног човека или изашао на тржиште да прода свој рад или знање.

 • 26.06.2013, 08:34h Dok (2)

  S godinama je svila postala još svilenija...

 • 26.06.2013, 08:32h evo (2)

  Čekam Veliki petak.

 • 26.06.2013, 00:16h mirko (3)

  Od cega su odahnuli gradjani Bugarske, Rumunije, Grcke, Kipra, Portugala, Spanije??? Ti si samo jos jedan profesionalni bacac peska u oci. Nisi ti zabrinut ni za kakav narod, tebe brine koliko ces para dobiti od nalogodavaca. Od cega ti licno zivis i kako prehranjujes porodicu? Mozes li da ispricas nesto o tome? Gde si do sada radio i sta i kolika su ti primanja? Kojom imovinom raspolazes?

 • 25.06.2013, 23:30h Osman Balić

  Tacno, predsednice.Pokretanje novih poslova, otvara nova radna mesta.Moguce je pokreniti nove poslove i bez stranih investicija. Bar za početak

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side