Goran Knežević oslobođen optužbi za malverzacije
01.11.2012 | 14:40h ► 16:13h Beograd

Goran Knežević oslobođen optužbi za malverzacije

Goran Knežević oslobođen optužbi za malverzacije
Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas ministra poljoprivrede i šumarstva Gorana Kneževića i njegove saradnike optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Na godinu dana zatvora zbog primanja mita od 10.000 evra osuđen je samo načelnik Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu Nikola Halas, dok je osim Kneževića svih 18 okrivljenih oslobođeno optužbi.

Na tu prvostepenu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Predsednik sudskog veća Maja Kovačević rekla je, obrazlažući presudu, da nema dokaza da su optuženi izvršili krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita i da su malverzacijama s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.

Knežević je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je, dok je bio predsednik opštine Zrenjanin, organizovao grupu čiji su članovi postali 20 optuženih, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za privredu Ivan Dević, bivši načelnik finansija u gradskoj upravi David Dimkić, nekadašnji direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Bratislav Tomić, direktor Turističke organizacije Zrenjanjina Milan Milošev, advokat Ðorde Matić, Milorad Ponocko, Božidar Ðurica, Laslo Fuks, vlasnik i saradnici agencije za obezbedenje "Gvozden" Uglješa Grgur, Marijana Šarenac.

Takođe su oslobođeni optužbi biznismen iz Novog Sada Mile Unčanin, vlasnik nekoliko prevoznih preduzeća Mile Jerković, zrenjaninski preduzetnici Milorad Smiljković, Mladen Živković i Miloš Baždar, kao i biznismen iz Crne Gore Ranko Babović i beogradski investitor Branko Savković.

Knežević zadovoljan oslobađajućom presudom

Ministar poljoprivrede i šumarstva Goran Knežević izjavio je danas da je zadovoljan oslobađajućom presudom jer, kako je istakao, nikada nije uradio ništa protiv zakona.

"Jedino što mogu da kažem danas je isto što sam govorio i 1. oktobra 2010. godine (kada je uhapšen). Nisam uradio ništa protiv zakona i kad bih mogao opet bih ponovio u interesu države i građana", rekao je Knežević novinarima ispred Specijalnog suda.

Na pitanje da li će tražiti odštetu zbog neosnovanog boravka u pritvoru od 13 meseci, Knežević je rekao "da za to ima još vremena".

Njegov branilac Krsto Bobot rekao je novinarima da je oslobađajuća presuda jedina zakonita i pravedna.

"Presuda potvrđuje ono što smo mi govorili tokom čitavog postupka - da je Knežević nevin čovek. Očekujem da će i Apelacioni sud potvrditi oslobađajuću presudu", naveo je Bobot.

Ne želeći direktno da odgovori na pitanje da li će Knežević tražiti odštetu, Bobot je rekao da će odbrana ministru savetovati da "iskoristi sva zakonska sredstva, zbog nezakonitog boravka u pritvoru".

Bobot je dodao da ovaj postupak potvrđuje staru maksimu - pravda je spora, ali dostižna.

Drugi Kneževićev branilac Vićentije Darijević rekao je da presuda potvrđuje da je postupak protiv Kneževića bio "politički i policijski instruiran", odnosno "farsa" u cilju njegove diskreditacije.

Tužilaštvo najavilo žalbu na presudu Kneževiću

Tužilaštvo za organizovani kriminal najavilo je danas da će uložiti žalbu na presudu kojom je ministar poljoprivrede Goran Knežević oslobođen optužbi za malverzacije građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, kao i još 18 optuženih.

Tužilaštvo će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i nadležnostima uložiti žalbu Apelacionom sudu na presudu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, pošto primi njen pisani otpravak, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Preleteo iz DS u SNS

Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

U januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke. 

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side