Gojković s ministrom spoljnih poslova Indije o unapređenju odnosa
07.11.2019 Beograd

Gojković s ministrom spoljnih poslova Indije o unapređenju odnosa

Gojković s ministrom spoljnih poslova Indije o unapređenju odnosa Foto: prtscr ytb
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjanom Džaišankarom o unapređenju parlamentarnih i ukupnih bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje.

Gojković i Džaišankar su ukazali da dve zemlje veže višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, a predsednica Skupštine Srbije je navela da su odnosi dve države bez otvorenih pitanja i da ih odlikuje puno međusobno uvažavanje i podrška, saopštio je njen kabinet.

Predsednica srpskog parlamenta je zahvalila Indiji što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i što je ima razumevanja za njene stavove, posebno kada je reč o Kosovu, dok je Džaišankar rekao da Indija veruje u poštovanje međunarodnog prava i da je stajala uz Srbiju u teškim trenucuma, navodi se u saopštenju.

Džaišankar je kazao da činjenica da su predsednici oba doma indijskog parlamenta bili u Srbiji pokazuje da se pridaje značaj parlamentarnoj saradnji i založio se, kako se navodi, za blisku saradnju parlamentarnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković i Džaišankar su se založili za jačanje privrednih veza, a predsednica Skupštine Srbije je ukazala na mogućnosti saradnje u industriji traktora, poljoprivredno-prehrambenoj industriji, IT industriji, zdravstvu, kao i namenskoj industriji, dodaje se u saopštenju.

Šef indijske diplomatije je ocenio da postoji dobar osnov za razvoj ekonomske saradnje i ukazao da indijske kompanije ulažu u proizvodnju i sklapanje traktora, IT park, proizvodnju hrane, stoji u saopštenju.

On je rekao da je uz razvoj poslovne saradnje potrebno da se uspostavi partnerstvo u različitim oblastima i ukazao, kako se navodi, na značaj saradnje i u oblasti obuke službenika i turizma i dodao da Indija ceni ukidanje viza za njene građane.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side