Gojković na otvaranju IPU: Učvrstiti postojeće i graditi nove mostove saradnje
13.10.2019 Beograd

Gojković na otvaranju IPU: Učvrstiti postojeće i graditi nove mostove saradnje

Gojković na otvaranju IPU: Učvrstiti postojeće i graditi nove mostove saradnje Foto: Beta / Emil Vas
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je večeras u Beogradu na svečanom otvaranju 141. skupštine Interparlamentarne unije da je važno da sa zasedanja pošalju poruku o jedinstvenom duhu i o značaju parlamentarne saradnje.

Gojković je na ceremoniji u Sava centru istakla da je potrebno da kroz tu uniju učvrste postojeće i izgrade nove mostove saradnje ističući da je parlamentarna demokratija značajna i da nekada ume da bude jedino sredstvo podrške međunarodnom dijalogu.

"Moramo jačati saradnju unutar naše organizacije jer se decenijama pokazuje kao dobar oslonac parlamentima čitavog sveta u suočavanju sa promenljivim izazovima", navela je Gojković.

Gojković je kazala da su na zasedanju u Beogradu prisutne delegacije iz 149 zemalja i da je Beograd domaćin najvećoj i najstarijoj parlamentarnoj porodici u vreme proslavljanja jubileja, odnosno 130 godina od nastanka unije.

Podsetila je da je Beograd bio domaćin pre 56 godina i da su te davne 1963. godine okupile delegacije iz 59 zemalja sa 500 članova, a da ih je večeras u Beogradu četiri puta više što kako je ocenila, govori koliko su parlamentarci radili na širenju i poštovanja parlamentarne zajednice.

Ona je najavila je da će po završetku 141. skupštine biti usvojena beogradska deklaracija o rezultatima generalne debate, da će posebno akcenat biti stavljen na Konvenciju o pravima deteta UN i sa istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala taj zanačajan dokument samo godinu dana nakon usvajanja.

Gojković je kazala da će tema na panelima biti i rodna ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena izražavajući uverenost da je ravnopravno učešće žena u društvenim, političkim i ekonomskim procesima nešto što čini svet boljim i humanijim.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side