23.05.2019 Beograd

Gojković: Kancelarija za KiM danas parlamentu podnosi izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine

Gojković: Kancelarija za KiM danas parlamentu podnosi izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednica Skupština Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije predati narodnoj skupštini izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU od 2013. godine do 2019. godine za potrebe sednice parlamenta o Kosovu, 27. maja.

Gojković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da će izveštaj biti danas predat parlamentu i da će potom biti dostupan i svim poslanicima i javnosti.

Ona je rekla da će se na sednici parlamenta prvi obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će pred poslanicima i građanima podneti usmeni izveštaj o stanju i situaciji na Kosovu i dijalogu koji se vodi od 2013. godine.

Kako je dodala, predsednik Srbije ju je obavestio da će njegovo izlaganje biti temeljno i sadržajno i da će trajti "onoliko koliko je potrebno i koliko zahteva ova izuzetno važna i značajna tema za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali i sve građane Srbije".

Posle toga, prema njenim rečima, počeće debata u skladu sa Poslovnikom i šefovi svih poslaničkih grupa, a potom i svi poslanici imaće priliku da izlažu i kometarišu i iznesu stav o izveštaju i izlaganju predsednik Srbije.

Ona je ponovila da ovo je izuzetno važna sednica i da je važno da u toj raspravi učešće uzmu sve poslaničke grupe.

"Ovo je mesto u kome se vodi dijalog i na kome je važno da se razgovara o Kosovu i Metohiji i o izveštaju o dosadašnjim pregovorima uz posredovanje Eu i svim temama vezanim za Kosovo i Metohiju", rekla je Gojković.

Ona je ocenila da poslanici koji kritikuju zakazivanje sednice samo traže izgovore da ne dođu u ponedeljak, 27. maja, na sednicu, iako građanim i svojim biračima duguju da kao poslanici u Skupštini iznesu svoje političke stavove o veoma važnom pitanju - Kosovu.

"Ako u ponedeljak ne dođu i ne učestvuju u ovoj izuzetnoj važnoj raspravi i temi o kojoj se govori godinama u našoj državi onda pokazuju da im nije važno šta građani Srbije misle i da im nije važno pitanje KIM i da im je u ovom trenutku mnogo važnije pitanje ko će sedeti u REM-u i njihovi zahtevi da oni kao političari učestvuju u nepoštovanja zakona prilikom izbora članova REM-a ili im je želja da razgovaraju o RTS i biznis planu firmi koje predstavlju Dragan Đilas i Vuk Jeremić", rekla je Gojković.

Ona je ocenila i da poslanici koji kažu unapred da neće doći na sednicu sakrivaju činjenicu da je danas politička hrabrost i mudrost izneti svoj stav o Kosovu.

"Možda i nemaju ništa ni da kažu pa im lakše da napađu one koji imaju. A neki žele da sakriju činjenicu da su ih, dok su bili van parlamenta, poslanici napustili, pa po Poslovniku ne mogu ni da kažu nešto", rekla je Gojković.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side