Gojković i Varheji o međustranačkom dijalogu
06.02.2020 Beograd

Gojković i Varheji o međustranačkom dijalogu

Gojković i Varheji o međustranačkom dijalogu Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas s evropskim komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju, Oliverom Varhejiem o novoj metodologiji EU, radu parlamenta i međustranačkom dijalogu koji je u Skupštini Srbije održan uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Sastanku su prisustvovali poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Kako se navodi u saopštenju, Komesar Varhelji je rekao da je važno da se ostvare sva dostignuća i sprovedu zadaci utvrđeni međustranačkim dijalogom, i zahvalio poslanicima Evropskog parlamenta koji su u tome pomogli, navodeći da je važna izgradnja poverenja između dve strane.

Gojković je kazala da je Skupština Srbije ostvarila veliki napredak u radu i procedurama nakon prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku.

Ona je navela da je Skupština u skladu sa dogovorima u okviru međustranačkog dijaloga u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor, tri člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i da "sutra u ponoć ističe rok za predlaganje nova dva člana REM-a, čime će biti ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu".

Gojković je kazala Varheljiju da su poslanici danas počeli debatu i o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto i dodala da će to rešenje "značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati snažan dodatni impuls pluralizmu".

Navela je da je usvojena inicijativa poslanice Gordane Čomić da Skupština Srbije razmotri njen predlog većeg učešća žena na izbornim listama i da na listama kandidata bude najmanje 40 odsto žena.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side