Gojković i Čubrilović saglasni oko važnosti sprovođenja Dejtonskog sporazuma
28.02.2020 Beograd

Gojković i Čubrilović saglasni oko važnosti sprovođenja Dejtonskog sporazuma

Gojković i Čubrilović saglasni oko važnosti sprovođenja Dejtonskog sporazuma Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović istakli su danas na sastanku Komisije za saradnju dva parlamenta važnost sprovođenja Dejtonskog sporazuma, čiji je i Srbija potpisnik.

"Želim da potvrdim poštovanje Dejtonskog sporazuma, postojanje Bosne i Hercegovine (BiH), dva entiteta sa svojim nadležnostima i tri konstituvna naroda. Srbija će, kao potpisnica, nastaviti da sprovodi sporazum, a naše je opredeljenje očuvanje RS i nastavak razvijanja odnosa uz uvažavanje BiH", kazala je Gojković na svečanom otvaranju prvog sastanka Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Skupštine RS.

Teme današnjeg sastanka biće međuparlamentarna saradnja i perspektiva regionalne stabilnosti i bezbednosti Srbije i RS, parlamentarna podrška razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje u ključnim oblastima, sa akcentom na saradnji u oblasti energetike i infrastrukture i saradnja na zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obežavanje godišnjica, sećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala.

Gojković je naglasila da saradnja dva parlamenta, pored ostvarivanja zajedničkih ciljeva, predstavlja i odgovor na "objektivne zahteve i interese naroda u Srbiji i RS".

"U tom kontekstu želim da ukažem na dimenziju susreta, jer se održava baš na dan kada će u Srbiji biti održana svečanost povodom Dana i Ustava RS", rekla je ona.

Govoreći o temama sastanka, Gojković je navela da je cilj Srbije i RS očuvanje mira i stabilnosti regiona, očuvanje mira kao preduslova prosperiteta i da je na snazi 17 ekonomskih sporazuma.

Dodala je da je posebno zadovoljstvo Srbije što "zahvaljujući ekonomskom napretku", može da pomogne građenjem škola, vrtića i drugog.

Navela je da su interesi Srbije i RS istorijski nerazdvojivi, da je jedinstvo naroda uslov za napredak života koje se, kako je naglasila, mora kroz svaki novi izazov mora potvrđivati.

Predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović naglasio je da je Komisija za sradnju dveju Skupština najvažniji i najkonkretniji obik saradnje koji je do sada ostvaren na osnovu memoranduma potpisanog 2018. godine.

Čubrilović je naveo probleme sa konstituisanjem državnih institucija kojima se BiH susreće nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora i naglasio da se to negativno održava na RS.

"Određeni poslovi, posebno infrastrukturni, čekaju verifikaciju BiH i to traje godinama", kazao je on.

Podsetio je da je sa Majom Gojković prisustvovao obeležavanju Dana državnosti Srbije.

"Mi smo jedan narod koji sticajem okolnosti danas živi u više država, nažalost", ocenio je Čubrilović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side