Gojković definisala mere za unapređenje rada parlamenta
10.06.2019 Beograd

Gojković definisala mere za unapređenje rada parlamenta

Gojković definisala mere za unapređenje rada parlamenta Foto: Beta / Narodna skupstina Republike Srbije
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je definisala smernice i paket mera koji će unaprediti rad Parlamenta kako bi naredni izveštaj Evropske komisije (EK) za Srbiju u tom segmentu bio bolji.

Gojković je o delu izveštaja EK koji se odnosi na rad parlamenta govorila na otvaranju sedme Plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Gojković je rekla da je i na sastanku sa šefom misije EU u Srbiji Semom Fabricijem iznela mišljenje da izveštaj sadrži političke ocene.

Ona je rekla da su među definisanim smernicama za unapređenje rada skupštine i mere koje se odnose na hitan postupak prilikom predlaganja zakona.

"Parlament tako više neće uzimati u obzir na razmatranje zakone po hitnom postupku, kada za to razlozi nisu očigledni, već će ih vraćati vladi da uspostavi redovan postupak", rekla je Gojković.

Ona je najavila da će Skupština Srbije u junu u plenumu raspravljati o izveštajima nezavisnih regulatornih tela.

Gojković je istakla i da očekuje važne pomake prilikom razmatranja narednog predloga zakona o budžetu.

"Budžet, kao ključni zakon u godini biće razmotren samostalno… predložiću da rasprava o ovom važnom dokumentu umesto pet sati traje duplo duže za poslaničke grupe", najavila je Gojković.

Kada je reč o nadzornoj funkciji parlamenta, Gojković je rekla da je u izveštaju EK zanemaren rad odbora koji je, kako je navela, "ostao ispod radara".

Gojković je rekla da je poslanike koji su se odlučili na bojkot parlamenta pozvala na razgovor o unapređenju rada parlamenta, procedurama i o onome što ih je odvratilo od učešća u radu skupštine.

"Mislim da je pravo mesto da razgovaramo parlament", rekla je Gojković.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side