Godfri: Demokratija, nezavisni mediji i otvorena vlast najjača prevencija protiv Kovida-19
01.05.2020 Beograd

Godfri: Demokratija, nezavisni mediji i otvorena vlast najjača prevencija protiv Kovida-19

Godfri: Demokratija, nezavisni mediji i otvorena vlast najjača prevencija protiv Kovida-19 Foto: prtscr youtube
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je kriza sa koronavirusom još jednom dokazala koliki je značaj transparentnosti i istinitih informacija i izrazio uverenje da tamo gde je ugušena sloboda govora i medija cvetaju korupcija i tiranija.

U autorskom tekstu za praznični broj beogradskog lista "Kurir", Godfri je ukazao da je "tragediju sa kojom se svet danas suočava" uveliko pogoršalo to što "nije bilo slobodnih i otvorenih informacija o širenju virusa kada se on tek pojavio u Kini".

Navodeći da su kineske vlasti ućutkavale medicinare koji su pokušavali da zvone na uzbunu Godfri je ukazao da je "više transparentnosti, bolje informisanje javnosti i obraćanje međunarodnoj zajednici za pomoć čim su se pojavili prvi slučajevi moglo da spasi bezbroj života i da omogući brz globalni odgovor bar mesec dva ranije".

"Tačno je da su autoritarni režimi možda spremniji od otvorenih društava da kontrolišu i ograniče kretanje tokom pandemije. Ali usuđujem se da tvrdim - da je bilo demokratije i slobode štampe u Kini, da su lekari kao doktor Li mogli da dignu glas, to bi pomoglo Kini i celom svetu da ovaj zdravstveni problem saseče u začetku", naveo je Godfri.

On je ocenio da su "demokratija, nezavisni mediji i vlast koja radi otvoreno i iskreno, najjače mere prevencije protiv problema kakav je Kovid-19" i dodao da bi "vladini službenici trebalo da imaju osećaj odgovornosti u odnosu na svoje građane i da snose odgovornost za svoje postupanje ili nepostupanje kojim nanose štetu svojim biračima".

Navodeći da "zemlje sveta, uključujući i Srbiju, zbijaju redove da bi jedne drugima pomogle" Godfri je dodao da oporavak neće biti lak ali i i izrazio uverenje da "kriza neće uništiti ideale otvorenog, slobodnog i demokratskog društva, kao vrednosti kojima su privržene i Srbija i njeni evropski susedi".

"Sada, više nego ikad, moramo slediti trag svetlosti koju zrače sloboda, transparentnost i otvorenost kako ne bismo ponovili greške koje su dozvolile kovidu da uzme maha", naglasio je ambasador.

Ocenom da su "vesti o kraju saradnje Srbije sa Zapadom uveliko preterane", Godfri je u autorskom tekstu reagovao i na komentare "nekolicine srpskih analitičara i političara, uključujući i ministre, da je kriza oko Kovida-19 premestila središte geopolitičkog uticaja iz Zapadne Evrope i SAD u Peking ili Moskvu".

On je naglasio da je "sva međunarodna pomoć u borbi protiv pandemije dobrodošla i da sada svi moraju zajedno da rade na rešavanju problema".

Podsetio je da "već više od pola veka SAD daju najveći doprinos zdravstvenoj bezbednosti sveta", da su "samo u poslednjih 20 godina dale preko 140 milijardi dolara", kao i da je "dobar deo milijarde dolara američke pomoći Srbiji od 2001. usmeren je u razvoj zdravstvenog sistema".

"I danas kada se i sami suočavamo sa teškom situacijom, američki narod šalje pomoć Srbiji u vidu testova na koronu, zaštitne opreme i drugih hitnih potrepština", napisao je američki ambasador.

Godfri je dodao da mu je drago što vidi da "Srbija velikodušno i sa zrelošću regionalnog lidera koristi svoje osnaženo zdravstvo i privredu da pruži ruku pomoći svojim susedima u ovoj krizi" i izrazio zahvalnost Vladi Srbije što je pomogla američkim državljanima da se vrate kući.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side