Gimnazije i medicinske škole najtraženije među osnovcima u Srbiji
08.07.2019 Beograd

Gimnazije i medicinske škole najtraženije među osnovcima u Srbiji

Gimnazije i medicinske škole najtraženije među osnovcima u Srbiji Foto: Novi magazin/VV
Đaci iz Srbije koji su završili osnovnu školu najveće interesovanje, sudeći po listama želja, imaju za nastavak školovanja u medicinskim školama, dok su osim toga popularni i računarski smerovi i gimnazije.

 


Kako navodi list Blic, učenici koji su osnovnu školu zavrišili sa odličnim uspehom najviše se zanimaju za smerove medicinska sestra, zubni i farmaceutski tehničar, zatim za računarske smerove i društveno-jezičke smerove gimnazije, dok oni su vrlo dobrim uspehom najčešće biraju smerove kuvar i vozač motornih vozila.

Kada je reč o Beogradu, Treća, Prva i Četrnaesta beogradska gimnazija su i ove godine izazvale najviše interesovanja malih maturanata, dok su sva mesta za IT popunjena već u prvom krugu.

"U Beogradu je manje tražena medicinska struka... U Beogradu su najtraženije gimnazije i to one koje se nalaze u centru grada. Paradoksalno, dok su u nekim drugim gradovima poluprazne. U drugim gradovima deca, a i roditelji, streme ka tome da im dete završi nešto konkretno", kaže za Blic predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

On je dodao da se za nešto niže obrazovne profile na listama želja najviše pominju zanimanja kao što su kuvar, mesar, vozač i frizer.

IT smerovi su najpopularniji kako u gimnazijama tako i u srednjim stručnim školama a statistika ukazuje i da su bilingvalna odeljenja uvek atraktivna zbog razmene učenika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja