15.01.2020 Beograd

Genetičar Stojković biće deo grupe koja kandiduje naučnike za Nobelovu nagradu

Genetičar Stojković biće deo grupe koja kandiduje naučnike za Nobelovu nagradu Foto: prtscr ytb
Leskovčanin Miodrag Stojković, jedan od najpriznatijih srpskih genetičara, biće deo grupe koja će kandidovati naučnike za Nobelovu nagradu u oblasti medicine, preneo je portal Južne vesti.

Poziv je Stojkoviću stigao od Nobelove skupštine Karolinska unvireziteta, a kako je napisao na svom Tviter nalogu, čast mu je da ponovo učestvuje u radu grupe koja će kandidovati naučnike.

"Velika je čast i ove godine biti deo naučne populacije koja predlaže kandidate za Nobelovu nagradu iz oblasti medicine/fiziologije. Nauka pokreće ljude, ljudi pokreću nauku. Apsolutno", napisao je Stojković.

Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije.

Stojković je Srbiju napustio u avgustu prošle godine, a trenutno radi na Harvard univerzitetu na koji je otišao jer je, kako je kazao, "gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge".

Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr Valerijem Zaharčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta Spebo u Leskovcu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side