Kurti i Mustafa nisu postigli koalicioni sporazum, razgovori se nastavljaju
02.12.2019 | 16:32h ► 20:40h Priština

Kurti i Mustafa nisu postigli koalicioni sporazum, razgovori se nastavljaju

Kurti i Mustafa nisu postigli koalicioni sporazum, razgovori se nastavljaju Foto: prtscr ytb
Lideri pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Aljbin Kurti i Isa Mustafa nisu danas na sastanku u Prištini postigli sporazum o formiranju nove vlade i podeli resora.

Iako je ranije bilo najavljeno da će koalicioni sporazum potpisati danas, Kurti i Mustafa su posle sastanka izjavili da se razgovori o podeli vlasti nastavljaju i narednih dana.

"Biću veoma kratak, jer kada budemo imali dogovor onda ćemo govoriti šire. Napredovali smo u pregovorima, ali još nemamo dogovor. Ima još stvari o kojima se nismo dogovorili, ali ima napretka u diskusijama koje smo vodili. Kada budemo imali potpun dogovor onda ćemo predstaviti stvari", kazao je Kurti novinarima u Prištini.

Dodao je da će biti "na direktnoj vezi" sa Mustafom kako bi odredili kada će biti održan naredni sastanak.

Predsednik DSK Isa Mustafa je rekao da će razgovori biti nastavljeni pošto još nije došlo do približavanja stavova oko nekih pitanja.

"Složili smo se što se tiče programa vlade, ali imamo i ostala pitanja o kojima smo razgovarali, oko kojih ćemo raditi kako bi postigli saglasnost. Nemamo dogovor o koaliciji, ali imamo dogovor da nastavimo putem usaglašavanja stavova. Naše razlike ćemo saopštiti kada ih budemo usaglasili, a dok god one postoje to su naše uzajamne stvari o kojima ćemo razgovarati", izjavio je Mustafa.

Kurti je uoči današnjeg sastanka sa Mustafom rekao da očekuje da koalicioni sporazum bude postignut.

"Danas ćemo nastaviti razgovore o formiranju vlade u kojoj ću ja biti premijer Kosova i koja će imati 12 ministarstava. Do sada je usaglašeno 100 odsto vladinog programa, što je bio najteži deo i verujem da ćemo se danas dogovoriti i oko podela odgovornosti u izvršnoj vlasti", izjavio je lider Samoopredeljenja.

 

Gazeta: Samoopredeljenje zahteva sedam od 12 ministarstava za mesto predsednika

Kao odgovor na zahtev za dobijanje mesta predsednika Kosova koji bi pripao Demokratskom savezu Kosova (DSK), Pokret Samoopredeljenje zahteva da dobije sedam ministarstava u novoj vladi Kosova od ukupno 12, javlja portal gazetaexpress.com.

Sa druge strane DSK je odgovorila da bi podela ministarstava trebalo da bude 5 i 5.

Pred početak sastanka lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će nastaviti razgovore sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) o konkretnim kadrovskim rešenjima i da očekuje da bude postignut sporazum.

"Danas ćemo nastaviti razgovore o formiranju vlade u kojoj ću ja biti premijer Kosova i koje će imati 12 ministarstava. Razgovore ću imati sa predsednikom DSK profesorom Isa Mustafom", rekao je Kurti dok je ulazio na sastanak.

On je rekao da je do sada usaglašeno 100 odsto vladinog programa, što je bio, kako je istakao, najteži deo i dodao da veruje da će se danas dogovoriti i oko podela odgovornosti u izvršnoj vlasti, odnosno 12 ministarstava.

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja