Gašić: Pouzdani čuvari srpskog neba
30.09.2015 Beograd

Gašić: Pouzdani čuvari srpskog neba

Gašić: Pouzdani čuvari srpskog neba Foto: Beta
Pripadnici artiljerijsko raketnih jedinica Vojske Srbije danas su obeležiti vek postojanja i svoj dan, 30. septembar, u znak sećanja na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion.

Centralnoj proslavi "Sto godina artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva", u kasarni "Banjica" prisustvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić naglasivši da su pripadnici tih jedinica kroz istoriju, a i danas bili i ostali pouzdani čuvari srpskog neba.

Gašić je istakao i da je jedan vek postopjanja tih jedinica ispisan brojnim uspesima, odlučnosću, patriotizmom i hrabrošćću njihovih pripadnika.

"Baštineći dugu i slavnu istoriju, artiljerijsko raketne jedinice Vojske Srbije danas predstavljaju savremeni rod Vojske Srbije i pouzdanog čuvara i zaštitnika srpskog neba", rekao je on.

Prema njegovim rečima, dostignuti nivo opremljenosti jedinica, kao i osposobljenost i profesionalzam njihovih pripadnika rezultat su višedecenijskog razvoja, ali i školovanja u zemlji i inostranstvu.

On je podsetio i da su se tokom 78 dana NATO agresije, pripadnici tih jednica hrabro i odvažno suprotstavili nadmoćijem neprijatelju da je i 250. raketne brigada odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Gašić, kao i članovi porodica i prijatelji i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su vence na spomenik poginulim pripadnicima te jedinice i odali im poštu.

Pored 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u proslavi je učestvovao i deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Kopnene vojske.

Nakon defilea jedinica, prikazan je deo raketne tehnike kojom je opremljena i modernizovana 250. raketna brigada.

Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva proslavlja se 30. septembra u spomen na obaranje prvog neprijateljskog aviona iznad Kragujevca 1915. godine.

Ljutovac je vatrom iz modifikovanog topa zemaljske artiljerije oborio nemački avion "Dajmler", koji je bombardovao Kragujevac, što je bio prvi u istoriji slučaj obranja vazduhoplova na taj način.

Avion je pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande, navode hroničari.

Istorijska dokumenta kažu da je Ljutovac, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad.

Zabeleženo je da se probio kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Ljutovac je šest dana kasnije za taj podvig odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima.

On je kasnije prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja.

Kada je skinuo uniformu, Ljutovac je otvorio trgovinsku radnju u Trsteniku, i živeo skromno do kraja života.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side