Gadafi pregovara, pristaje na posmatrače i izbore
16.06.2011 Rim

Gadafi pregovara, pristaje na posmatrače i izbore

Gadafi pregovara, pristaje na posmatrače i izbore Položaj pobunjenika
Moamer Gadafi i njegovi saradnici su spremni da prihvate izbore koji bi u Libiji uz prisustvo medjunarodnih posmatrača bili odrzani u roku od tri meseca, rekao je sin libijskog lidera, Saif al Islam Gadafi.

"Ne pravimo pitanje oko toga ko će biti posmatrači. Prihvatamo Evropsku uniju, Afričku uniju, Ujedinjenje nacije, čak i NATO", rekao je u intervjuu za italijanski dnevni list Korejere dela Sera Saif al Islam Gadafi, za koga se verovalo da je mogući Gadafijev naslednik. Gadafijev sin je rekao da bi izbori mogli biti održani za tri meseca, a najkasnije do kraja godine.

On je naglasio da je neophodno uvesti mehanizam kojim bi tokom izbora bila garantovana sigurnost lidera opozicionih partija u Libiji.

Libijski pobunjenici juče su preuzeli kontrolu nad mestima nedaleko od Tripolija, a kako navodi agencija Frans pres, sve ukazuje na to da je libijski režim ozbiljno oslabljen.

NATO avijacija nastavlja bombardovanje Libije, i jutros je žestoko bombardovala okolinu rezidencije libijskog vodje Moamera el Gadafija u Tripoliju.

Od polovine februara, kada su počeli masovni protesti protiv Moamera Gadafija i njegove vlade, poginulo je na desetine hiljada ljudi. Vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta pod vodjstvom Francuske, Velike Britanije i SAD, a NATO je 31. marta preuzeo komandovanje operacijom.

Istovremeno, ruski izaslanik je danas u Tripoliju izjavio da od srede u Parizu "direktno pregovaraju" predstavnici vlasti Libije i pobunjenika, javila je ruska novinska agencija Itar-Taš.

"Danas... sam dobio uveravanja da su direktni kontakti izmedju Bengazija (uporiušte pobunjenika) i Tripolija već u toku", rekao je Mihail Marguelov. "Premijer Libije (Bagdadi Mahmudi) me je obavestio da je (u sredu) održana jedna runda kontakta u Parizu", dodao je on.

Predsednik Francuske Nikola "Sarkozi je obavešten o ishodu tog kontakta", rekao je specijalni ruski izaslanik. Ni jedna od strana u Libiji još nije potvrdila da pregovara o rešavanju sukoba.

izvor: Beta/AFP
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side