14.02.2018 Beograd

Gabrijel: Srbiji neophodne reforme u vladavini prava i slobodi medija

Gabrijel: Srbiji neophodne reforme u vladavini prava i slobodi medija Foto: Beta / Miloš Miškov
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da je za članstvo u Evropskoj uniji od središnjeg značaja ispunjavanje evropskih standarda u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe.

Gabrijel je na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da se Nemačka raduje uspešnom razvoju Srbije tokom vremena dok je Vučić bio premijer i predsednik, ali da treba nastaviti da se radi na reformama što pre.

"Ja lično mislim da ne sme da se čeka do 2025, već sada moramo da počnemo radimo da pokažemo da se isplati krenuti ka EU", rekao je Gabrijel.

Navodeći da je u EU od centralnog značada da se ispunjavaju evropski standardi u vladavina prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe, Gabrijel je rekao da tu neće biti nikakvih popusta.

"Tu ne dajmo kredit, tu nećemo morati manje da radimo, već naprotiv treba više da radimo. Mi želimo da Srbiju podržimo u tome", rekao je šef nemačke diplomatije.

Gabrijel je rekao da su i EU i Nemačka zainteresovane da se situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova rastereti.

"Važno je da se nešto učini ne samo zato što to traži EU već zato što je to u interesu građana i u Srbiji i na Kosovu", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da je je potrebno razviti bolje odnose u regionu, navodeći da je "EU primer kako iz najtežih ratova, čak genocida može nastati prijateljstvo".

"Ova zemlja i susedne zemlje se mogu razviti u blagostanju i da postanu članice EU", rekao je Gabrijel.

On je rekao da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, mada "ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti regiona", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da EU želi što više da se poveže i među zemljama koje su članice ali i da obuhvati druge zemlje, jer će se tako jače čuti evropski glas u svetu u kojem drugi regioni dobijaju na snazi.

"Zajedno sa svima onima koji spadaju u Evropu, a Srbija svakako spada u Evropu, naša deca će imati glas", rekao je šef nemačke diplomatije

On je rekao da u Nemačkoj postoji ogromna simpatije prema Srbiji što ima veze i s 400.000 građana Nemačke koji su poreklom iz Srbije

 

Vučić: Srbija najviše očekuje od Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom razgovarao u Beogradu o podršci Nemačke i obavezama Srbije na putu ka EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je rekao da Srbija najviše očekuje od Nemačke koja "neretko ima čvrst, tvrd i težak stav, ali je pouzdan i siguran partner Srbije na njenom evropskom putu".

Kao prvu obavezu Srbije u približavanju EU, Vučić je naveo "očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kao drugu normalizaciju odnosa a Prištinom, a kao treću pogalvlja 23 i 24 - vladavina prava, funkcioisanje pravosuđa i sloboda izražavanja.

On je rekao da je Srbija do sada učinila sve za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da će to činiti i ubuduće, kao i da radi na pronalaženju rešenja sa Kosovom.

Dodao je da je to u kratkom vremenskom roku veoma težak zadatak ali da bi Srbija volela da do 2025. završi posao i postane deo EU.

Vučić je kazao da Srbija i Nemačka imaju trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde evra, čime je Nemačka najzančajniji trgovinski partner za Srbiju i po pitanju uvoza i po izvozu.

On je rekao da nemačke kompanije zapošljavaju 37.000 radnika u Srbiji i da Srbija želi još više nemačkih investicija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Udruženja: Od stava Ministarstva pravde zavisi dalje učešće u raspravi Udruženja: Od stava Ministarstva pravde zavisi dalje učešće u raspravi

  Predstavnici pojedinih strukovnih udruženja sudija i tužilaca i nevladinih organizacija poručili su danas da će do kraja nedelje odlučiti da li će nastaviti da učestvuju u javnim rasprava o radnom tekstu promena Ustava i naglasili da će njihova odluka zavistiti od stava Ministarstva pravde povodom nedavno održanog okruglog stola u novom Sadu.

 • Vučić traži mišljenje i predlog o Kosovu i od Brisela Vučić traži mišljenje i predlog o Kosovu i od Brisela

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražiće mišljenje iz Brisela o tome šta čelnici Evropske unije vide kao moguće kompromisno rešenje za rešavanje pitanje Kosova.

 • Tači i njegova kancelarija za medije suprotno o odlikovanjima Tači i njegova kancelarija za medije suprotno o odlikovanjima

  Predsednik Kosova Hašim Tači odbacio je kao netačne informacije koje je objavila njegova kancelarija za medije da je odlikovao više od 300 osoba predsedničkom medaljom povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

 • Narodna stranka: Svi nezadovoljni da iskoriste pravo glasa 4. marta Narodna stranka: Svi nezadovoljni da iskoriste pravo glasa 4. marta

  Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da je lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje. Ljudi pobeđuju" najjača opoziciona grupacija koja će postići dobar rezultat na izborima 4. marta i da će Beograd dobiti novu vlast ako svi nezadovoljni građani izađu na izbore i glasaju.

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Sutra oblačno, od nedelje mraz Sutra oblačno, od nedelje mraz

  Vreme u Srbiji sutra će biti oblačno, mestimično s padavinama, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Đilas: Uvredljivo objašnjenje RTS o funkcionerskoj kampanji Đilas: Uvredljivo objašnjenje RTS o funkcionerskoj kampanji

  Kandidat za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima Dragan Đilas ocenio je danas da je uvredljivo za građane Srbije kada Radio-televizija Srbije (RTS) na dokumentovanu kritiku opozicije da favorizuje vladajuće stranke kao kontraargument ponudi objašnjenje da se radi o funkcionerskoj kampanji, iako je i ona zakonom zabranjena.

 • MUP: Uhapšena četiri muškarca iz Srbije u Švajcarskoj MUP: Uhapšena četiri muškarca iz Srbije u Švajcarskoj

  Švajcarska policija uhapsila je u Luganu četiri osobe iz Srbije koje se sumnjiče da su pripremale razbojništva u zlatarama u tom gradu, saopštio je danas MUP Srbije.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw