14.02.2018 Beograd

Gabrijel: Srbiji neophodne reforme u vladavini prava i slobodi medija

Gabrijel: Srbiji neophodne reforme u vladavini prava i slobodi medija Foto: Beta / Miloš Miškov
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da je za članstvo u Evropskoj uniji od središnjeg značaja ispunjavanje evropskih standarda u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe.

Gabrijel je na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da se Nemačka raduje uspešnom razvoju Srbije tokom vremena dok je Vučić bio premijer i predsednik, ali da treba nastaviti da se radi na reformama što pre.

"Ja lično mislim da ne sme da se čeka do 2025, već sada moramo da počnemo radimo da pokažemo da se isplati krenuti ka EU", rekao je Gabrijel.

Navodeći da je u EU od centralnog značada da se ispunjavaju evropski standardi u vladavina prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe, Gabrijel je rekao da tu neće biti nikakvih popusta.

"Tu ne dajmo kredit, tu nećemo morati manje da radimo, već naprotiv treba više da radimo. Mi želimo da Srbiju podržimo u tome", rekao je šef nemačke diplomatije.

Gabrijel je rekao da su i EU i Nemačka zainteresovane da se situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova rastereti.

"Važno je da se nešto učini ne samo zato što to traži EU već zato što je to u interesu građana i u Srbiji i na Kosovu", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da je je potrebno razviti bolje odnose u regionu, navodeći da je "EU primer kako iz najtežih ratova, čak genocida može nastati prijateljstvo".

"Ova zemlja i susedne zemlje se mogu razviti u blagostanju i da postanu članice EU", rekao je Gabrijel.

On je rekao da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, mada "ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti regiona", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da EU želi što više da se poveže i među zemljama koje su članice ali i da obuhvati druge zemlje, jer će se tako jače čuti evropski glas u svetu u kojem drugi regioni dobijaju na snazi.

"Zajedno sa svima onima koji spadaju u Evropu, a Srbija svakako spada u Evropu, naša deca će imati glas", rekao je šef nemačke diplomatije

On je rekao da u Nemačkoj postoji ogromna simpatije prema Srbiji što ima veze i s 400.000 građana Nemačke koji su poreklom iz Srbije

 

Vučić: Srbija najviše očekuje od Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom razgovarao u Beogradu o podršci Nemačke i obavezama Srbije na putu ka EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je rekao da Srbija najviše očekuje od Nemačke koja "neretko ima čvrst, tvrd i težak stav, ali je pouzdan i siguran partner Srbije na njenom evropskom putu".

Kao prvu obavezu Srbije u približavanju EU, Vučić je naveo "očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kao drugu normalizaciju odnosa a Prištinom, a kao treću pogalvlja 23 i 24 - vladavina prava, funkcioisanje pravosuđa i sloboda izražavanja.

On je rekao da je Srbija do sada učinila sve za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da će to činiti i ubuduće, kao i da radi na pronalaženju rešenja sa Kosovom.

Dodao je da je to u kratkom vremenskom roku veoma težak zadatak ali da bi Srbija volela da do 2025. završi posao i postane deo EU.

Vučić je kazao da Srbija i Nemačka imaju trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde evra, čime je Nemačka najzančajniji trgovinski partner za Srbiju i po pitanju uvoza i po izvozu.

On je rekao da nemačke kompanije zapošljavaju 37.000 radnika u Srbiji i da Srbija želi još više nemačkih investicija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side