Francuski mediji: Priča o francusko-srpskom prijateljstvu
07.11.2014 Pariz

Francuski mediji: Priča o francusko-srpskom prijateljstvu

Francuski mediji: Priča o francusko-srpskom prijateljstvu Foto: Beta
Francuski mediji izvestili su danas o poseti premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji ističući u prvi plan veze koje ujedinjuju dve zemlje.

 

 

 "Figaro" donosi tekst pod naslovom "Manuel Vals u Beogradu: priča o francusko-srpskom prijateljstvu".

Tekst o vezama koje ujedinjuju dve zemlje počinje rečenicom ispisanom na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu - "Volimo Francusku kao što je ona nas volela".

"Uprkos srdžbi i besu Srba 1999, kada je Francuska učestvovala u NATO bombardovanju njihove zemlje (Spomenik zahvalnosti Francuskoj bio je tom prilikom prekriven crnim platnom), intenzitet odnosa naših dveju zemalja, ujedinjenjih kroz vekove pred turskom pretnjom, nemačkim imperijalizmom ili nacističkim varvarstvom, sigurno nije promakao Manuelu Valsu", navedeno je u članku.

Podsećajući na sedam vekova bliskih odnosa dveju zemalja, "Figaro" primećuje i da su boje srpske zastave izabrane na osnovu boja francuske zastave.

Radio Frans enternasional (RFI) navodi da je cilj Valsove posete Beogradu unapređenje ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i ističe da je premijer, prvi put otkad je stupio na čelo vlade, pozvao delegaciju čelnika velikih francuskih kompanija i malih i srednjih preduzeća da ga prate u poseti.

"Za francuskog premijera, Srbija, strateška zemlja na Balkanu, predugo zanemarivana, može da postane partner prvog reda", ocenjuje RFI i dodaje da Pariz podržava članstvo Srbije u EU.

Agencija Frans pres izvestila je da je Vals u Beogradu obećao da će Francuska pružiti Srbiji "bratsku ruku" na putu ka članstvu u EU.

Francuska agencija prenela je i da je francuski premijer podsetio Beograd na značaj dobrih odnosa s Prištinom i nastavak postizanja napretka u dijalogu jer će to, kako je kazao, ubediti države članice EU u posvećenost Srbije evrointegracijama.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side