Forum civilnog društva EU-Rusija: Pandemija ne može biti izgovor za kršenja prava građana
09.04.2020 Beograd

Forum civilnog društva EU-Rusija: Pandemija ne može biti izgovor za kršenja prava građana

Forum civilnog društva EU-Rusija: Pandemija ne može biti izgovor za kršenja prava građana Foto: pixabay.com
Forum civilnog društva EU-Rusija saopštio je danas da pandemija koronavirusa ne može da bude izgovor za kršenja osnovnih prava građana Evrope i izrazio posebnu zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Rusiji.

U saopštenju se navodi da je Odbor Foruma duboko zabrinut zbog različitih kršenja osnovnih prava građana širom Evrope tokom pandemije korona virusa i ukazuje na značaj osnovnih principa vladavine prava "koji moraju ostati na snazi radi obezbeđenja zaštite ljudskih prava".

"S globalnom pandemijom koronavirusa, vlade se suočavaju sa teškim dilemama oko postizanja prave ravnoteže između zavođenja discipline radi očuvanja života ljudi i omogućavanja građanima da uživaju svoja prava i građanske slobode, dok usvajaju brojne vanredne mere i zakone", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je većina država u izvesnoj meri suspendovala uobičajeni pravni poredak ili uvela neki oblik vanrednog stanja, a da posebnu zabrinutost izazivaju zemlje u kojima vanredno stanje dolazi s oslabljenim principom vladavine prava.

U Mađarskoj, kako se navodi, usvojeni Zakon o zaštiti od koronavirusa ima dva stuba, omogućavanje premijeru Viktoru Orbanu da vlada uredbama u neograničenom vremenskom periodu i kažnjavanje opstrukcija uspešne zaštite građana.

"Generalna sekretarka Saveta Evrope (Marija Pejčinović Burić) izrazila je zabrinutost zbog najnovijeg razvoja situacije (u Mađarskoj), navodeći da vremenski neodređeno i nekontrolisano vanredno stanje ne može da garantuje da će osnovni principi demokratije biti poštovani i da će vanredne mere koje ograničavaju osnovna ljudska prava biti strogo srazmerne pretnji zbog koje su uvedene", navodi se u saopštenju.

U Srbiji je, kako se navodi, predsednik Aleksandar Vučić zloupotrebio vanredno stanje za dobijanje dodatnih vanrednih ovlašćenja.

Parlament Poljske otvorio je vrata za glasanje putem pošte na predsedničkim izborima u maju, koji će se najverovatnije odvijati u vreme zabrane kretanja u celoj zemlji, navodi se u saopštenju.

U Rusiji je, kako se navodi, Ustavni sud doneo odluku koja će predsedniku Vladimiru Putinu omogućiti još dva mandata na čelu države.

"Iako je takozvano 'narodno glasanje' o amandmanima na Ustav, prvobitno zakazano za 22. april, odloženo do prestanka direktne pretnje koronavirusa, izražavamo zabrinutost da bi glasanje ipak moglo da bude održano u atmosferi pod značajnim uticajem trenutnog vanrednog stanja", navodi Forum civilnog društva EU-Rusija.

Navodi se da bi glasanje u takvim uslovima moglo da vodi "daljem urušavanju nezavisnih institucija i demokratije" u Rusiji.

Forum dodaje da su brojne zemlje, među kojima su Rumunija, Estonija, Letonija, Jermenija, Gruzija i Moldavija izrazile nameru da postupaju suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, iako je predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozvao vlade da obezbede da mere koje usvajaju budu u skladu s tom Konvencijom.

"Odbor Foruma civilnog društva EU-Rusija zahteva da tela međunarodnog prava, Evropska unija i vlade država zaštite institucije i procedure kojima se čuvaju vladavina prava, demokratija i ljudska prava, i da deluju na istinski empatičan i solidaran način u cilju prevazilaženja izazova pandemije. Mehanizmi reagovanja, koji će biti testirani tokom krize, imaće duboke posledice na naše živote u vreme posle pandemije koronavirusa", dodaje se u saopštenju.

Forum civilnog društva EU-Rusija formiran je 2011. godine, a trenutno 182 nevladine organizacije iz Rusije i EU imaju svojstvo člana ili prijatelja Foruma.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side