Fondacija: Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije ponovo u vanrednom stanju i obračunu sa novinarima
11.04.2020 Beograd

Fondacija: Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije ponovo u vanrednom stanju i obračunu sa novinarima

Fondacija: Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije ponovo u vanrednom stanju i obračunu sa novinarima
Slavko Ćuruvija Fondacija podsetila je da je na današnji dan pre 21 godinu ubijen Slavko Ćuruvija, urednik i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin, navodeći da "godišnjicu njegovog ubistva ponovo dočekujemo u vanrednom stanju, koje se koristi za obračune sa nezavisnim novinarima".

U saopštenju se navodi da Fondacija "podseća Vladu Srbije, predsednika Republike, domaće i međunarodne institucije i organizacije, da Ustav Republike Srbije, domaći zakoni i međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala garantuju slobodu medija i zabranjuju cenzuru".

"Od Vlade Srbije zahtevamo da prekine sa sistematskim gušenjem i zastrašivanjem nezavisnih medija i da omogući punu informisanost svih građana o pitanjima koja su u javnom interesu. Vanredno stanje ne sme ponovo da posluži kao izgovor za obračune sa novinarima, kao ni sa političkim neistomišljenicima", navodi se u saopštenju. 

Podseća se da je istraga ubistva Ćuruvije trajala punih 16 godina, a nakon četvorogodišnjeg suđenja optuženima, u aprilu 2019. godine pripadnici bivšeg Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak prvostepenom presudom osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora.

"Prvostepena presuda nedvosmisleno je potvrdila da je Ćuruviju ubila država u obračunu sa kritičarima režima Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju. 

Slavko Ćuruvija Fondacija je saopštila i da je Apelacioni sud 30. marta ove godine trebalo da razmatra žalbe tužilaštva i odbrane na presudu donetu pred Odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, ali da je suđenje odloženo zbog pandemije koju je izazvao novi korona virus.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side