Flesenkemper (Savet Evrope): Zaštita dečijih prava ostaje važan prioritet SE, deca su visokoranjiva
09.12.2019 Beograd

Flesenkemper (Savet Evrope): Zaštita dečijih prava ostaje važan prioritet SE, deca su visokoranjiva

Flesenkemper (Savet Evrope): Zaštita dečijih prava ostaje važan prioritet SE, deca su visokoranjiva Foto: PrtScn
Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper rekao je danas da za Savet Evrope zaštita dečjih prava ostaje jedan od važnih prioriteta i dodao da je važno zaštititi njihova prava i podizati svest o tome.

Flesenkemper je na predstavljanju publikacije "Promovisanje pravilnog pristupa deci prilikom migracija: standardi, uputstva i najbolja praksa" ocenio da su deca visokoranjiva.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji ocenio je i da ima "mnogo slučajeva kada su deca ignorisana kada se radi o njihovim pravima".

On je podsetio da se navedena publikacija predstavlja u kontekstu ovogodišnjeg obeležavanja Nedelje ljudskih prava i sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i treće decenije od donošenja Konvencije o pravima deteta.

On je naveo da, u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, Istambulska konvencija Saveta Evrope pokazuje kako se ta organizacija "širi van evropskih granica", jer je otvorena za potpisivanje za sve zemlje.

Flesenkemper je podsetio i da Savet Evrope, kada se radi o migraciji, ima i Specijalnog predstavnika Saveta Evrope za migraciju i izbeglice.

Zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Severin Leonardi kazala je da uprkos svemu još nisu potrebe dece zadovoljene i dodala da je potrebno da institucije i nevladin sektor rade zajedno kada se radi o deci migrantima.

"Jer deca su prvo deca", poručila je Leonardi.

Ona je ocenila da je bilo i pozitvnih primera saradnje Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije sa nevladinim organizacijama.

Leonardi je podsetila da se, uprkos merama da se zaustavi, migracija nastavlja i rekla da su četvrtina migranata u svetu deca koja beže od ratova i siromaštva.

Ona je ocenila da je migrantska kriza u Evropi pokazala koliko su deca najranjivija kategorija.

Publikacija "Promovisanje pravilnog pristupa deci prilikom migracija: standardi, uputstva i najbolja praksa" treba da odgovori potrebama za pravilniji pristup deci u migraciji i zajedno sa Akcionim planom pokušava da pomogne članicama Saveta Evrope da rade zajedno, razmenjuju iskustva i poboljšaju situaciju kada se radi o migraciji.

Na predstavljanju publikacija ocenjeno je da nema savršene prakse u pristupu migraciji i da svaka praksa u zemlji zavisi od konteksta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side