22.06.2018 | 08:41h ► 13:27h Beograd

Findli: Liberija povukla priznanje Kosova, priznaćemo odluku nakon dijaloga

Findli: Liberija povukla priznanje Kosova, priznaćemo odluku nakon dijaloga Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli izjavio je danas da se njegova zemlja zalaže za mirovni proces na Balkanu i da će priznati onu odluku koju Srbija i Kosovo donesu na kraju Briselskog dijaloga.

"Mi smo priznali nezavisnost Kosova, sada smo povukli ovu odluku i rekli pređite na mirovni proces i kada donesete odluku mi ćemo je priznati", rekao je Milton Filndli za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da ceo region treba da se pozabavi pitanjem konflikta, te da i Beograd i Priština moraju da prođu kroz mirovni proces i da će Vlada Liberije priznati odluku koju kroz takav proces dve strane zajedno donesu.

Milton Findli sastao se ranije ove nedelje sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem i predao mu verbalnu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je malo nakon toga da Liberija nije povukla priznanje i da je to "lažna vest".

 

Brnabić razgovarala s ministrom spoljnih poslova Liberije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru s ministrom spoljnih poslova Liberije Gbezongarom Miltonom Findlijem da je odluka te zemlje o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova potvrda da je prepoznat napor Srbije da očuva stabilnost regiona i dijalogom dođe do kompromisnog rešenja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je rekla da je cilj Srbije da održi ekonomsku stabilnost i uspostavi političku i ekonomsku saradnju sa što većim brojem država i partnera u svetu i da je u tom smislu veoma značajna saradnja i s tradicionalno prijateljskim zemljama kao što je Liberija, navodi se u saopštenju.

Ministar Findli naglasio je da su dve zemlje povezane tradicionalnim prijateljstvom još iz doba bivše Jugoslavije i da je Vlada Liberije spremna da pruži podršku Srbiji u svim važnim pitanjima od nacionalnog interesa.

Dvoje zvaničnika zaključili su da postoje velike mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, pre svega u domenu obrazovanja, turizma i poljoprivrede.

Predsednica Vlade rekla je da su studenti iz Liberije dobrodošli da studiraju u Srbiji u okviru programa za stipendiranje, naročito u oblasti medicine, jer se na taj način jačaju veze između država i generacija koje dolaze. 

 

Vulin: Zahvalni smo Liberiji na principijelnom stavu o Kosovu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izrazio je danas zahvalnost predstavnicima Vlade Liberije zbog odluke da ta zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

On je tokom razgovora s ministrima spoljnih poslova i informisanja Liberije Gbezongarom Miltonom Findlijem i Lenom Judžinom Nagbeom u Beogradu, ocenio da odluka te zemlje o povlačenju priznanja "pokazuje da je principijelna, konzistentna i na pravu zasnovana politika Srbije dala rezultate".

"Povlačenje priznanja takozvanog Kosova dolazi u trenutku značajnom za ukupan proces dijaloga s Prištinom. Važno nam je što i drugi prepoznaju ispravnost stavova naše zemlje, a to je opredeljenost za rešavanje otvorenih pitanja putem pregovora, bezuslovno poštovanje Briselskog sporazuma i zalaganje za formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Navodeći da Srbija i Liberija imaju tradicionalno dobre odnose još od Pokreta nesvrstanih iz vremena bivše Jugoslavije, sagovornici su ocenili da se, u vezi s pitanjima od nacionalnog interesa obe zemlje, otvaraju mogućnosti za uspostavljanje sveobuhvatne saradnje, uključujući i oblast odbrane. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side