02.12.2015 Beograd

Filozof Žan-Lik Marion gostuje u Srbiji

Filozof Žan-Lik Marion gostuje u Srbiji Foto: Wikipedia
Ugledni francuski filozof i akademik Žan-Lik Marion gostovaće u Srbiji od 3. do 5. decembra povodom objavljivanja svoje knjige "Erotski fenomen" na srpskom jeziku, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Marion će boraviti u Beogradu i Novom Sadu na poziv Akademske knjige, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

On će 4. decembra u Kolarčevoj zadužbini održati predavanje "Granice fenomenalnosti".

Dan kasnije u prostorijama Instituta za filozofiju i društvenu teoriju biće organizovan okrugli sto povodom knjige "Erotski fenomen", a uveče će na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održati predavanje "Redukcija i epokhé".

Marion, jedan od najvećih francuskih filozofa danas, rođen je 1946. godine, član je Francuske akademije i počasni profesor na Univerzitetu Pariz-Sorbona. 

Pored Sorbone, Marion takođe predaje na Univerzitetu u Čikagu i rukovodilac je Dominikanske katedre "Dibarl" na Katoličkom univerzitetu u Parizu. 

Reč je o najvećem svetskom stručnjaku za Dekarta i novovekovnu filozofiju, čiji je rad duboko uticao kako na savremenu fenomenologiju, tako i na teologiju.

Inspirisan hrišćanstvom, te kritičkom recepcijom fenomenologije, Marion se na originalan način obračunava s filosofskom metafizikom, pre svih kod Dekarta, pokazujući pritom nedovoljnost i njenih savremenih kritika, te neophodnost njenog radikalizovanja. 

Marion nije samo kritičar tradicije nego i neko ko ozbiljno i samosvojno promišlja različite fenomene ljudskosti i savremenog sveta.

autor: MIM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side