File: Pregovori najkasnije do januara, ali mogu i ranije
25.06.2013 Luksemburg

File: Pregovori najkasnije do januara, ali mogu i ranije

File: Pregovori najkasnije do januara, ali mogu i ranije
Evropski komesar Štefan File izjavio je da su danas ministri EU jednoglasno doneli odluku o pokretanju pregovora sa Srbijom najkasnije do januara 2014, ali da pregovori mogu početi i ranije.

File je to rekao na završetku zasedanja šefova diplomatija EU i podvukao da za ovu odluku, koju konačno treba da usvoje lideri EU u petak, nema nikakvih novih uslova za Srbiju, naglasivši da to nije postupak u dve etape.

On je rekao da jedino u petak lideri EU treba da zaključe da li će ili ne tražiti da potvrde mandat za pregovore sa Srbijom koji bude izradila Evropska komisija i potvrdi ga Savet ministara EU.

Evropski komesar je podvukao da je jednoglasno zaključeno da se s pregovorima kreće i da će Evropska komisija sve učiniti da mandat, odnosno "okvir za pregovore za Srbijom", pripremi već u oktobru i da se pokrene "dubinsko snimanje" reformi u Srbiji koje se tiču vladavine prava i temeljnih sloboda.

Predsedavajući zasedanja, irski ministar Ejmor Gilmor je rekao da današnja odluka predstavlja veoma snažnu pozitivnu poruku Srbiji i Kosovu da nastave put ka EU.

On je naveo da je takođe preporučeno da se pokrenu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, a File je objasnio da će lideri EU, Evropski savet, u petak odlučiti i o mandatu za te pregovore.

U tom slučaju, prema rečima evropskog komesara, pripreme za pregovore s Kosovom mogu početi odmah.

File je posebno naglasio da su preporuke za pokretanje pregovora sa Srbijom i Kosovom potvrda verodostojnosti evropske politike prijema novih članica.

autor: VPS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side