FHP Kosova zabrinut zbog negiranja nealbanskih žrtava
25.04.2020 Beograd

FHP Kosova zabrinut zbog negiranja nealbanskih žrtava

FHP Kosova zabrinut zbog negiranja nealbanskih žrtava Foto: Fond za humanitarno pravo
Fond za humanitarno pravo (FHP) na Kosovu ocenio je danas, povodom kritika upućenih publicisti Škeljzenu Gašiju zbog izjave da su pripadnici OVK činili zločine, da vladavina prava i pravda za sve civilne žrtve mora da bude i ostane prioritet kosovskog društva.

Ta organizacija je poručila da žrtve imaju pravo na pravdu, i navela da se promovisanjem kulture nekažnjivosti onemogućava proces tranzicione pravde na Kosovu i uskraćuje pravda žrtvama i njihovim porodicama, preneo je portal Košev.

Škeljzen Gaši smenjen je sa mesta savetnika kosovskog premijera, jer je juče izjavio da bi svi koji su počinili zločine tokom rata trebalo da budu kažnjeni i da su pojedini pripadnici OVK počinili zločine nad nealbanskim civilima, te da se ovi navodi nalaze u izveštajima međunarodnih organizacija.

"Nakon emisije (Frontal na "T7"), Gaši je zbog svojih stavova javno bio na meti oštrih kritika pojedinaca, ali i predstavnika raznih organizacija i udruženja, kao i predstavnika političkih stranaka", podsetili su iz FHP Kosova.

Dodali su da su 2015. godine podržali usvajanje ustavnih amandmana i zakona koji su omogućili formiranje Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca Kosova.

"Misija je FHP na Kosovu da pruži svoj doprinos kosovskom društvu da uspostavi vladavinu prava, da se suoči sa prošlošću i da vrati dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, podržavajući sve sudove da procesuiraju predmete ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti", navela je ta organizacija.

U saopštenju FHP Kosova dodaje da u kontinuitetu apeluje na pravdu za sve žrtve ratnih i posleratnih zločina, bez obzira na etničku i versku pripadnost žrtava i počinilaca zločina, "i istovremeno izražava zabrinutost zbog stavova javnosti o nekažnjivosti i negiranju nealbanskih žrtava".

Prema nalazima FHP i FHPK u sklopu projekta "Kosovska knjiga Pamćenja" od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine 10.093 civila izgubilo je život i/ili nestalo na Kosovu, od kojih 8.645 Albanaca, 1.013 Srba, 262 Roma, Aškalija i Egipćana, 84 Bošnjaka i 203 osoba drugih nacionalnosti.

Međutim iz ovog Fonda zaključuju da su tokom 21 godine različiti pravosudni sistemi, međunarodni i lokalni, uspeli da pruže pravdu izuzetno malom broju žrtava, gde je od oko 200 okrivljenih osuđeno samo 67 osoba sa obe strane.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side