Festival demokratije: Jaz između bogatih i siromašnih budi nepoverenje u demokratiju
14.09.2019 Beograd

Festival demokratije: Jaz između bogatih i siromašnih budi nepoverenje u demokratiju

Festival demokratije: Jaz između bogatih i siromašnih budi nepoverenje u demokratiju Foto: pixabay
Sve veći jaz između bogastih i siromašnih jeddan je od glavni uporišta nepoverenja u demokratiju, a najveći problem je sa sreddnjom klasom koja se buni jere je imala razloga da očekuje više, zaključak je debate "Da li je gladan čovek građanin koji je organizovala organizacija CRTA u okviru Festivala demokratije.

U poslednjih 30 godina globalizacija i seljenje radnih mesta doveli su do toga da nekadašnje srednje klase stagniraju, a da oni koji se nalaze na vrhu lestvice sve više grabe i napreduju, rekla je Jelena Žarkovič Rakić sa ekonomskog fakulteta u Beogradu, i dodala ;da su građani, koji su gubitnici ovih ekonomskih procesa potencijalni glasači koji podržavaju Bregzit i Trampa.

Kori Udovički, glavni ekonomista u CEVESU, je konstatovala da je globalizacija dovela do kontrole plata i jeftine radne snage koja isporučuje veoma jeftine proizvode zbog čega se kontinuirano siromašenje ne može uočiti tako brzo.

Ona je ocenila da se menja i tehnologija rada, da sve više nastaje populacija koja nije ni kapitalista ni tradicionalni radnik, da je posle 2009. počinje političko prestrojavanje, kao i da smo tek na početku odgovaranja na političke izazove.

Pitanje ekonomskih i socijalnih prava jeste dodatno poljuljano nakon svetske ekonomske krize a ekonomska i socijalna prava građana dodatno urušavaju ne samo u Srbiji, već i globalno, pogotovo u Evropi, ocenio je Danilo Ćurčić, programski koordinator Inicijative A11.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side