26.03.2019 Beograd

Fejsbuk: Uklonjeni ruski, iranski, makedonski i nalozi s Kosova

Fejsbuk: Uklonjeni ruski, iranski, makedonski i nalozi s Kosova
Fejsbuk je saopštio da je uklonio 2.632 naloga iz Rusije, Irana, Severne Makednije i sa Kosova zbog ;"koordiniranog neautentičnog ponašanja".

U saopštenju je navedeno da su zbog aktivnosti vezanih za te tri zemlje i Kosovo uklanjane grupe, korisnički nalozi i stranice.

"Koordinirano neautentično ponašanje" znači da grupa stranica ili naloga radi zajedno, pritom dajući pogrešne informacije oko toga ko iza njih stoji i čime se bave. Takvi nalozi se uklanjaju čak i ako sadržaj na njima nije neistinit.

"Neprestano radimo na otkrivanju i zaustavljanju te vrste aktivnosti jer ne želimo da naši servisi budu korišćeni za manipulaciju ljudima. Uklanjamo stranice i naloge na osnovu njihovog ponašanja, a ne sadržaja koji objavljuju", naveo je Fejsbuk.

Takođe, u saopštenju se navodi da mreže nisu bile međusobno povezane.

Najveći broj obrisanih naloga je vezan za Rusiju.

Navedeno je da su ruski nalozi uklanjani pre svega zbog spamovanja, a da je u "koordinirano neautentično ponašanje" bio uključen samo "mali broj" i da su tu objavljivani sadržaji vezani za Ukrajinu, bilo da se radi o opštim vestima, sukobima na istoku Ukrajine, korupciji ili drugom.

Fejsbuk je i prethodnih meseci objavljivao informacije o masovnim brisanjima naloga.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side