FBD: Odsustvo reakcije na vašar u Jagodini krnji kredbilitet Kriznog štaba Vlade Srbije
11.08.2020 Beograd

FBD: Odsustvo reakcije na vašar u Jagodini krnji kredbilitet Kriznog štaba Vlade Srbije

FBD: Odsustvo reakcije na vašar u Jagodini krnji kredbilitet Kriznog štaba Vlade Srbije Foto: Beta/Slobodan Miljević
Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) je osudio, kako navodi, neodgovorno ponašanje lokalnih vlasti Jagodine jer su prošlog vikenda dopustile organizovanje vašara uprkos ograničenju okupljanja usled epidemije koronavirusa u Srbiji.

Ta NVO je navela da "zabrinjava dosadašnje odsustvo reakcije onih koji su bili najpozvaniji i dužni da reaguju na takvo ponašanje" - nadležnih državnih organa odgovornih za sprovođenje epidemioloških mera Vlade Srbije koje zabranjuju okupljanje više od 10 ljudi na javnom mestu.

"Takva praksa dodatno krnji kredibilitet Kriznog štaba (Vlade), ali i državnih organa koji su i pre ovog hira u Jagodni već bili ozbiljno dovođeni u pitanje", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je "posebno skandalozno populističko i gotovo provokativno" obrazloženje predsednika Skupštine Opštine Jagodina, Dragana Markovića - Palme zašto je dopušteno održavanje vašara u u tom gradu.

"Dalje tolerisanje i odsustvo javnih osuda takvog ponašanja samo može doprineti daljem opštem urušavanju državnog autoriteta u već i onako delikatnim trenucima kroz koje Srbija upravo prolazi", ocenio je Forum za bezbednost i demokratiju.

Marković je posle vašara rekao za TV N1 da "svako u Srbiji od devet do 100 godina zna sve o koronavirusu" i da ko dolazi na skupove radi to na sopstvenu odgovornost.

Rekao je da je vašar u Jagodini odobren jer "mnogo proizvođača živi od toga", a "mi ne možemo da stanemo sada i da svi budemo u kući sve vreme, a računi stižu za struju, deca treba da pođu u školu, ide zimnica...".

"Ma neću ništa da zabranjujem tamo gde se ja pitam! Ja sam predsednik Skupštine, ali ništa neću da zabranjujem, zato što ovo traje osam meseci. Osam meseci traje, dokle treba da neko nekom zabranjuje nešto! Sopstvena odgovornost!" - rekao je Marković za TV N1.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side