Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete
23.10.2019 Beograd

Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Foto: Beta / Milan Obradović
Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

"Vaše putovanje u Francusku u za vas vrlo značajnom momentu, dok ste studenti, omogućava vam da razmenjujete svoja iskustva s drugim mladim ljudima, da stvorite veze i približite se mladima u Francuskoj i na taj način pripremite vašu zemlju za pristupanje EU", rekao je Falkoni.

Prema njegovim rečima, "putujući sajmovi" u Srbiji i na Zapadnom Balkanu su deo nove francuske strategije "Dobrodošli u Francusku/Izaberite Francusku" čiji cilj je da Francuska stranim studentima bude prvi izbor za studiranje u inostranstvu.

Ambasador je naveo da će studenti koji žele stipendiju francuske vlade za studiranje u Francuskoj za nju moći da konkurišu od danas do marta naredne godine.

                                                                                           Foto: Beta / Milan Obradović

Takođe, Falkoni je rekao i da je Francuska, iako podržava frankofoniju u Srbiji i drugde u svetu, "realna zemlja, otvorena ka svetu" i da shodno tome postoje i kursevi na engledkom jeziku.

Falkoni je posebno pohvalio saradnju Beogradskog univerziteta s Francuskim institutom i Francusko-srpskom privrednom komorom ali i saradnju francuske ambasade s ministarstvima za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj.

Direktorka Frankofonog centra za univerzitetsku uspešnost Milica Vinaver rekla je da je "Putujući sajam" postao "tradicija beogradske akademske jeseni".

"To je veoma dragocena stvar jer frankofonija u našem regionu stagnira", navela je Vinaver.

Ona je navela da je promocija studiranja u Francuskoj prilika da se u prvi plan stavi posvećenost Beogradskog univerziteta jedinstvenom evropskom obrazovnom prostoru.

Prema njenim rečima, Evropska komisija je oporenula inicijativu "Evropski univerzitet" u okviru koje do 2024. treba da se oforme savezi univerzitet iz raznih evropskih zemalja.

"To se čini da bi se mladi zbližili, da bi se povećala međunarodna konkurentnost univerziteta i omogućilo univerzitetima da odgovore na izazove sutrašnjice", rekla je Vinaver.

Beogradski univerzitet je, navela je ona, postao član jednog takvog saveza u kom su, pored još četiri univerziteta, i francuski Pariski univerzitet i Katolički univerzitet iz Luvena. Oba spadaju među vodeće na svim rang listama svetskih univerziteta.

Vinaver je rekla da je strategija internacionalizacije Beogradskog univerziteta da se prima još više stranih studenata i da veruje da se srspki univerziteti strancima "sami preporučuju" svojim radom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side