Fajon: Francuska je uzela EU kao svog taoca
08.11.2019 Sarajevo

Fajon: Francuska je uzela EU kao svog taoca

Fajon: Francuska je uzela EU kao svog taoca Foto: Beta / Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU i dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon kaže da je Francuska uzela celu Evropsku uniju kao svog taoca.

Fajon je za Radio Sarajevo govorila o evropskoj budućnosti Balkana, zastojima na tom putu, izazovima jačanja uticaja Rusije, Kine, Turske, hrvatskom predsedavanju EU...

Povodom nedavne odluke u vezi sa slučajem Albanije i Severne Makedonije, Fajon je rekla da to nije slavan trenutak za EU i da se ona već nekoliko puta žalila zbog neotvaranja pregovora sa tim zemljama. 

"Francuska je uzela cijelu EU ka svojeg taoca. Ja moram da još jednom naglasim da evropske integracije Zapadnog Balkana jesu i ostaju važna strateška politika u našem zajedničkom interesu. Naravno, ja sam izrazila izrazito razočarenje što vođe Unije nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekla je Fajon. 

Dodala je da sada na testu posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

"Tu u mislima osobito imam Francusku. Pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Njemačku... Ta atmosfera nekako se mijenja, pa da, pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Nemačku i da se ta atmosfera nekako menja", rekla je Tanja Fajon. 

Naglasila je da evropske integracije Zapadnog Balkana jesu i ostaju važna strateška politika u našem zajedničkom interesu. 

Odgovarajući na pitanje novinara da li se ovim otvara prostor zemalja poput Rusije, Turske, Kine, za popunjavanje vakuuma i u geopolitičkom smislu, kao i da li EU vidi interese takvih faktora, Fajon je rekla da ih sigurno vidi.

"Sad smo u situaciji kada još čekamo novu Europsku komisiju. Mi smo, naravno, bili veoma jasni da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se s pravom nadale u pozitivan ishod. One su ispunile ono što su obećale. Unija je ta koja nije ostvarila obećanje dano zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i šire", rekla je ona.

Fajon je podsetila da je nedavno u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija u kojoj se navodi da je, naravno, ceo Zapadni Balkan deo Evrope, da je uvek bio, i uvek će biti.

Upitana šta očekuje od hrvatskog predsedavanja EU, zastupnica EP rekla je da će Hrvatska preuzeti veliku odgovornost, budući da će prvi put biti na čelu EU. 

"Ja očekujem da će preuzeti tu odgovornost odgovorno i biti veliki prijatelj svih zemalja regiona, osobito BiH. Jer imaju veliko iskustvo i mogu pomoći toj zemlji (BiH) na tom putu. To je sve što očekujem. Nadam se da će ispuniti ta očekivanja. Ona nisu samo moja, već i očekivanja mnogih u Briselu", rekla je Tanja Fajon.

autor: MIM izvor: RTS / Radio Sarajevo
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side