13.02.2018 Beograd

Fabrici: Uskoro niz preporuka za unapređenje medijske sitacije u Srbiji

Fabrici: Uskoro niz preporuka za unapređenje medijske sitacije u Srbiji Foto: Beta / Saša Đorđević
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je danas u Nišu da će Evropska unija u narednom izveštaju u aprilu dati čitav niz preporuka kako medijska situacija u Srbiji može da se unapredi.

Na pitanje novinara da li je upoznat sa time da je jedan od lokalnih funkcionera u Nišu izjavio da novinari "moraju da se pritegnu", ;Fabrici je ;odgovorio da nije upoznat sa tim slučajem, ali da Evropska unija vrlo pažljivo prati ;situaciju u Srbiji kada je reč o slobodi medija i slobodi izražavanja.

"Sloboda medija i izražavanja su jedan od ključnih elemenata Evropske unije. Reč je o demokratiji i pravu gradjana da budu obavešteni. To je standard koji Srbija mora da poštuje", kazao je Fabrici.

On se u niškoj Gradskoj kući sastao sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i prisustvovao prezentaciji projekata koje taj grad realizuje uz pomoć Evropske unije.

Fabrici je podsetio da Evropska unija finansira neke od vrlo značajnih infrastrukturnih projekata poput auto-puta od Niša do bugarske granice, železničke obilaznice Niš-Brestovac i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

"Niš nam je partner i u oblasti obrazovanja. U saradnji sa Evropskom investicionom bankom biće izgradjena nova lamela na Elektronskom fakultetu i Naučno-tehnološki park", izjavio je Fabrici i dodao da je kulturno nasledje jedna od važnijih oblasti u kojima Evropska unija saradjuje sa Srbijom.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je za izgradnju železničke obilaznice oko Niša od Evropske investicione banke dobijeno 73 miliona evra, dok će Evropska unija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda gradu bespovratno dati 40 miliona evra. 

Bulatović je rekao da je Evropska unija obezbedila i 1,3 miliona evra za stambeno zbrinjavanje 50 najugroženijih romskih porodica.

On je dodao da će zajednički timovi grada i evropskih zemalja raditi na arheološkim nalazištima kako bi kulturno-istorijsko blago Niša bilo otkriveno i prikazano svetu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side